Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 17 oktober: persberichten

17-10-2007 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 16 oktober.

Deelname project Beeldbank

Het college van B&W heeft besloten om deel te nemen aan het project `Beeldbank' van de Groninger Archieven. De beeldbank biedt een digitaal overzicht van beeldmateriaal uit verschillende collecties van gemeenten, waterschappen, archieven, musea en historische verenigingen uit de hele provincie.

Met de komst van de beeldbank wordt een belangrijk deel van het Gronings erfgoed beschikbaar voor een breed publiek en beter bewaard. Het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers die foto's gaan herordenen, scannen, beschrijven en opnieuw verpakken.

College werkt mee aan bouw biologische varkensstal

Maatschap Lesterhuis-Van der Meijden heeft de gemeente gevraagd om een varkensstal te mogen bouwen op het perceel aan de Uiteinderweg 11. Het bedrijf heeft als reden opgegeven dat zij in verband met het blijven voldoen aan de eisen van het EKO-keurmerk de varkens ruimer moet huisvesten.

Het college wil meewerken aan de bouw van een extra varkensstal op grond van artikel 19 van de wet op de Ruimtelijke Ordening en stelt als voorwaarden dat er een goede ruimtelijke onderbouwing wordt opgesteld, dat er wordt voldaan aan een aantal extra voorwaarden uit het POP 2 en dat er vooraf een verklaring van geen bezwaar wordt gevraagd aan GS van de provincie Groningen. Ook zal het waterschap om advies worden gevraagd. Het bouwplan zoals dat nu wordt opgesteld past binnen het gemeentelijke beleid en past ook in het nog vast te stellen bestemmingsplan Buitengebied Noord.

Extra geld voor Internationale Dollard Route

De Internationale Dollard Route (IDR) kampt sinds 2004 met financiële tekorten. De oorzaak hiervan zijn teruglopende en wegvallende (Europese) subsidies voor toeristische en recreatieve activiteiten. Het verwachte tekort voor 2007 is EUR 27.300,- Als één van de leden van de IDR heeft het college van B&W besloten om EUR 2100,- beschikbaar te stellen om het tekort van 2007 te dekken en haar contributie met EUR 512,12 te verhogen.

Hiermee kan een schone financiële doorstart voor 2008 van de IDR worden verzekerd. De Internationale Dollard Route, een vereniging waar zowel Duitse en Nederlandse gemeenten bij zijn aangesloten, zet zich sinds 1996 met succes in om het toerisme in deze Duits/Nederlandse regio te verbeteren. De effecten die de IDR heeft op het aantal bezoekers aan de gemeente Delfzijl zijn positief. Ook vanwege het feit dat Delfzijl een begin- en eindstation is van de route.

Wmo Adviesraad bijna compleet

Om draagvlak te creëren onder inwoners van de gemeente bij uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft het college van B&W, op initiatief van de gemeenteraad, een Wmo-adviesraad ingesteld. De Wmo-adviesraad is opgericht om het college gevraagd en ongevraagd te adviseren over zaken rond de Wmo.

Na een uitgebreide sollicitatieronde zijn er uiteindelijk 5 kandidaten uit de gemeente gekozen die zitting gaan nemen in de adviesraad. De leden zijn:

Mw. R. Bootsman-van Soelen (Delfzijl)

Mw. A.M. Zuidema-van der Dong (Delfzijl)

Mw. D. Tuik-van der Wijk (Delfzijl)

Mw. A.M. Speldekamp (Woldendorp)

Mw. W.L. Ketting-Jager (Farmsum)

De leden zijn via advertenties in lokale en regionale media geworven. Volgens het Reglement advies Wmo gemeente Delfzijl moeten 7 leden zitting nemen in de adviesraad. Op dit moment worden er nog 2 leden gezocht. Met voorkeur een vertegenwoordiger uit het noordelijke deel van de gemeente en een vertegenwoordiger vanuit een etnische bevolkingsgroep in Delfzijl.

Overige berichten:

Voorlopig ontwerp zwembad gereed

De stuurgroep van het zwembadproject Delfzijl Appingedam (DEAP) heeft het voorlopig ontwerp goedgekeurd. Dat betekent dat de architect nu door kan met een verdere detaillering van het ontwerp. Dit definitieve ontwerp wordt in concept eind november verwacht.

Het voorlopig ontwerp geeft niet alleen een beeld van hoe het bad in de omgeving wordt ingepast, hoe de verkeersontsluiting is ontworpen, maar laat vooral zien hoe alle functies die in het programma van eisen staan vermeld hun plek in het geheel hebben gekregen. Het voorlopig ontwerp is vooraf in concept besproken met de Klankbordgroep (bestaande uit vertegenwoordigers van verenigingen en de medewerkers van het zwembad).

Belangrijkste kenmerken van het ontwerp:

* wedstrijdbad 25x20 meter met acht wedstrijdbanen
* doelgroepenbad 10x15 meter met beweegbare bodem
* peuterbad

* kleedruimten, kantoren, kantine, verenigingsruimte, berging
* 77 parkeerplaatsen

* fietsenstalling

* keerlus voor schoolbussen

Het voorlopig ontwerp staat beschreven in een nieuwsbrief die onder beide colleges, de gemeenteraden, betrokken medewerkers, het zwembad personeel en de klankbordgroep vandaag wordt verspreid. Op beide gemeentehuizen is een beperkt aantal losse exemplaren verkrijgbaar en ook op de websites van de gemeenten Appingedam en Delfzijl is het voorlopig ontwerp te zien.

Prijsvraag

De Stuurgroep bestaande onder andere uit wethouders Thea van der Veen (Delfzijl) en Piet Manning (Appingedam) heeft ook een prijsvraag uitgeschreven. Wie verzint er een passende naam voor het zwembad? De inschrijvingstermijn is tot 1 december 2007. De uitslag en de nieuwe naam worden tegelijk met de vaststelling van het definitieve ontwerp (eind december) bekendgemaakt.

Delfzijl is een monument rijker

Van de honderd objecten van de nieuwe monumentenlijst die minister Plasterk deze week presenteerde, behoort er een tot de gemeente Delfzijl. Het gaat om de Modelboerderij in de Johan Kerkhovenpolder van de architecten N.J. Kruizinga en M.Ruys uit 1952.