Rijnministers op de proef gesteld

17/10/2007 16:10



Stichting Reinwater



Amsterdam, woensdag 17 oktober 2007. Op donderdag 18 oktober 2007 vindt de internationale Rijnministersconferentie plaats in Bonn, waar de Rijnministers praten over de toekomst van de Rijn. Naast watervervuiling, hoogwaterpreventie en klimaatverandering staat ook de ecologie van de Rijn op de agenda. Stichting Reinwater en andere NGO's voeren de Rijnministers langs een 'Rijnfeitenpad', wijzen hen op de problemen en dringen aan op actie. Speerpunt van Reinwater daarbij is het initiëren van een plan voor een eco-corridor langs de gehele Rijn en haar zijrivieren, een Europees unicum.

Hoewel de zalm terug is in de Rijn is op dit moment het Rijnstroomgebied nog steeds onvoldoende toegankelijk voor trekvissen. De meest prangende vraag is of deze situatie tijdig en voldoende zal verbeteren met de huidige inspanningen. Stichting Reinwater maakt zich hier, net als de andere waarnemende NGO's grote zorgen over. Zij organiseren daarom voor de aanwezige Rijnministers het Rijnfeitenpad in de vorm van het Rijnstroomgebied. Na afloop van de conferentie zullen de ministers op dit pad verklaringen en aanbevelingen in ontvangst nemen van NGO's uit verschillende delen van het stroomgebied en wordt hen gevraagd toezeggingen te doen inzake de aanpak van de problemen.

Stichting Reinwater, waarnemer in de Internationale Rijncommissie, en IUCN Nederland pleiten tijdens de conferentie voor de inrichting van een 'eco-corridor' langs de gehele loop van de Rijn en haar zijrivieren, zoals in Nederland reeds is gebeurd in het kader van 'Ruimte voor de rivier' en de ecologische hoofdstructuur. Hierdoor worden bestaande Europese natuurgebieden met elkaar verbonden en krijgt de rivier meer ruimte. De Rijn zou zo als eerste Europese rivier worden ingericht als onderdeel van een ecologische hoofdstructuur. Een dergelijke 'eco-corridor' biedt planten en dieren de mogelijkheid om vrij te migreren en geeft de rivier de ruimte terug die zij nodig heeft voor haar natuurlijke dynamiek. Zowel de migratiedruk als de rivierdynamiek nemen momenteel toe als gevolg van klimaatveranderingen. De Rijn zou volgens het voorstel bestendiger worden gemaakt tegen klimaatveranderingen.

Daarnaast pleiten Reinwater en Havenbedrijf Rotterdam voor de aanpak van de nog steeds aanwezige vervuiling van water en sediment.





http://www.reinwater.nl

http://www.reinwater.nl