Provincie Zuid-Holland

17 oktober 2007

PvdA Zuid-Holland roept op tot spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Schiedam.

In de Provinciale Statenvergadering van 17 oktober 2007 heeft de PvdA fractie via een motie aan GS gevraagd alles in het werk te stellen de noodzaak van viersporigheid tussen Rijswijk en Schiedam door het Rijk erkend te krijgen en de uitvoering ervan te versnellen.

De Provinciale Statenfractie PvdA is voorstander van een versnelde aanleg van een dubbelspoorverbindig tussen Rijswijk en Schiedam. Zij roept het Rijk op de nut en noodzaak te erkennen voor de aanleg hiervan, zodat één van de allerbelangrijkste knelpunten in het openbaar vervoersysteem van de Randstad opgelost kan worden. Bijkomend voordeel is dat hierdoor ook Delft niet twee keer op de schop moet bij de aanleg van de spoortunnel.

Voor de spoorverdubbeling zijn geen extra middelen ter beschikking gesteld in het binnenkort vast te stellen Urgentieprogramma Randstad. In de aangenomen PvdA motie wordt er bij het College op aangedrongen te zoeken naar creatieve oplossingen voor een mogelijk financieringstekort, dat kan optreden bij versnelde realisatie. De PvdA denkt daarbij aan een tijdelijke voorfinanciering uit provinciale en rijksmiddelen voor projecten, die als gevolg van vertraagde procedures pas ver na 2010 tot uitvoering zullen worden gebracht.

Noot voor de redactie,