Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

75% van de Facebook gebruikers geven zich bloot

Merendeel van de 70 miljoen actieve Facebook gebruikers nemen nog steeds onvoldoende maatregelen ter bescherming van eigen privacy

Gorinchem, 17 oktober 2007 - De sociale netwerksite "Facebook" verbetert haar privacy maatregelen. Toch geeft nog steeds 75% van de gebruikers gevoelige informatie vrij met de kans op misbruik. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Sophos onder 1.2 miljoen Facebook gebruikers in regio Londen.

Sophos - gespecialiseerd in IT-beveiliging en controle - prijst de extra maatregelen maar betreurt het dat Facebook haar standaard privacy instellingen niet verbetert. De extra maatregelen waarschuwen de gebruikers weliswaar voor de risico's, maar voorkomen is beter dan genezen. Facebook voert een aantal belangrijke verbeteringen door, onder andere snellere reactie op meldingen van misbruik, waarschuwingen aan gebruikers over privacy instellingen en informatie over de mogelijkheden om dit te verbeteren.

"Facebook laat de goede kant van haar gezicht zien, maar er is nog altijd een schaduwzijde" aldus Marnix van Meer, directeur Sophos Benelux, "het was nog beter geweest als Facebook zou voorkomen dat gebruikers gevoelige informatie onvoorwaardelijk aan onbekende derden ter beschikking zouden kunnen stellen."

Eerder onderzoek maakte duidelijk dat reacties van Facebook gebruikers over misbruik soms weken onbeantwoord bleven. Facebook heeft toegezegd dit te verbeteren en zal voortaan binnen 24 uur reageren.

Sophos experts merken op dat Facebook betere privacy en security mogelijkheden biedt dan een groot aantal andere sociale netwerken, maar dat het vrijwel onmogelijk is om voortdurend de juiste identiteit van gebruikers te controleren. Onwetende gebruikers, jong en oud, realiseren zich nog onvoldoende dat ze hier grote risico's lopen. Vooral onschuldige jeugdige gebruikers moeten in bescherming genomen worden om sexueel misbruik te voorkomen.

Sophos roept daarom ook Facebook op om haar privacy beleid aan te passen. Er zijn 70 miljoen actieve Facebook gebruikers waarvan het merendeel nog onvoldoende maatregelen genomen heeft om hun eigen privacy te beschermen.

"Dit is een tijdbom die voort tikt en steeds meer onschuldige slachtoffers zal maken." vervolgt Marnix van Meer " De daders vinden op deze netwerken nog steeds anonimiteit via vervalste accounts waarbij ze zich vaak voordoen als een leeftijdgenoot om met hun slachtoffers in contact te komen. Dit is een sociaal probleem waarbij niet alleen bedrijven zoals Facebook, maar ook overheid, onderwijs, familie en vrienden een bijdrage moeten leveren aan betere voorlichting en bewustwording."

Gebruikershandleiding voor het veilig gebruiken van Facebook : www.sophos.com/facebook

Sophos podcast over de risico's van sociale netwerken : www.sophos.com/podcasts

Over Sophos
Sophos is wereldleider in IT security en controle. Sophos biedt bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties een volledige bescherming en controle tegen bekende en onbekende malware, spyware, intrusions, ongewenste applicaties, spam, policy-misbruik en ongecontroleerde netwerktoegang (NAC of Network Access Control). De gebruiksvriendelijke, betrouwbaar ontwikkelde producten van Sophos beschermen meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is het bedrijf in staat snel te reageren op nieuwe bedreigingen en behaalt daarmee het hoogste niveau van klantentevredenheid binnen deze sector. Sophos is een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Boston, MA, en Oxford, UK. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Voor de allernieuwste security nieuwsflashes, alsook commentaar en achtergrondinformatie rond opkomende security bedreigingen, blijft u up-to-date via de security blog van Sophos: http://www.sophos.com/blog

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder
Tel: +32 2 267 41 60
ederidder(at)creative-strategies.eu.com