Socialistische Partij

Motie aanbestedingen OV sneuvelt door draai PvdA

17-10-2007 * Emile Roemer heeft een motie ingediend waarin hij staatssecretaris Huizinga opdraagt een eerdere motie uit te voeren die grote steden de mogelijkheid gaf om af te zien van het privatiseren van het stedelijk openbaar vervoer. Tot zijn stomme verbazing hoorde Roemer PvdA-Kamerlid Lia Roefs verklaren dat zij deze motie niet zal steunen. Dit terwijl het uitgerekend Roefs was die de eerste motie had ingediend. De PvdA stemt hiermee dus tegen uitvoering van haar eigen motie.

Op 5 juli diende Roefs namens de PvdA een motie in, waarin gesteld werd dat de reiziger niet gebaat is bij een versnippering van het aanbod van openbaar vervoer in de grote steden. Waar de SP de verplichting tot openbare aanbesteding het liefst in zijn geheel zou zien verdwijnen, was de partij blij met deze stap in de goede richting. Groot was dan ook de verbazing toen de staatssecretaris kenbaar maakte dat zij Utrecht niet deze mogelijkheid wilde bieden, omdat het vervoersnetwerk niet complex genoeg zou zijn en men het stedelijk vervoersbedrijf reeds had geprivatiseerd. Naar de mening van SP-Kamerlid Emile Roemer betekent dit niet dat Utrecht in de toekomst niet kan besluiten om alsnog een eigen stedelijk vervoersbedrijf te beginnen, zeker gezien de negatieve ervaringen met de privatisering van het openbaar vervoer.

Roemer besloot een motie in te dienen waarin hij de staatssecretaris oproept alsnog de complete motie Roefs uit te voeren. Hierop verklaarde Lia Roefs dat zij deze motie niet zou ondersteunen, omdat het vervoersnetwerk van Utrecht niet complex genoeg is en de stad haar vervoersbedrijf al geprivatiseerd heeft. Dit was echter ook al de situatie op 5 juli, toen Roefs de motie zelf indiende. Roemer: "De PvdA draait dus wederom en zwicht keer op keer voor de druk vanuit de coalitie."