Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Portret van fotograferende schoonmaakster schetst ontluisterend beeld

De huizen van Hristina in première op IDFA 2007

Amsterdam, 17 oktober 2007 - De documentaire de huizen van Hristina van IDTV Docs en Human gaat in première op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) 2007. De film gaat over het leven van een voormalig illegale Bulgaarse vrouw. Zij fotografeert de Nederlandse huizen waar zij schoonmaakt om de wending die haar leven genomen heeft te bevatten en zin te geven.

Jarenlang verbleef de Bulgaarse Hristina Tasheva illegaal in Nederland. Ze werkte als schoonmaakster bij gezinnen, stellen en vrijgezellen in appartementen en huizen in het centrum van Amsterdam. In de huizen van Hristina is te zien hoe eenzaam haar leven was; het contact met haar werkgevers verliep via - grotendeels zakelijke - briefjes. Om haar uitzichtloze situatie te doorbreken, volgde zij een cursus fotografie. Ze begint de huizen die zij schoonmaakt te fotograferen. Zo fotografeert ze 'de kamers van het huis dat zij in Nederland bewoont'.

Documentairemaakster Suzanne Raes laat in de film een van de vele, vaak anonieme mensen zien, van schoonmaakster tot au pair, die wij toelaten tot de intiemste plekken in ons leven. Door Hristina's verslag van haar leven, haar kijk op zichzelf en de wereld om haar heen, wordt ons een spiegel voorgehouden. Onze huizen vormen het decor van haar leven, de plek waar ze verdwaald is, waar haar leven is blijven steken. Wie zijn die mensen die onze huizen schoonmaken? Willen we dat eigenlijk wel weten?

Met de toetreding op 1 januari 2007 van Bulgarije tot de Europese Unie is Hristina niet langer illegaal. Zij heeft inmiddels een verblijfsvergunning en verdient haar geld met fotografieprojecten.

Na vertoning op IDFA 2007 wordt de documentaire de huizen van Hristina in het voorjaar van 2008 uitgezonden door de Humanistische Omroep. De uitzenddatum is op dit moment nog niet bekend. IDTV Docs, onderdeel van IDTV, is producent van documentaires. IDTV Docs heeft een indrukwekkende staat van dienst met producties die nationaal en internationaal prijzen hebben gewonnen.

///
Noot voor de redactie/