Woensdag 17 oktober 2007, nummer 45

Eerste gemeenten sluiten aan bij landelijke verwijsindex risicojongeren

Rotterdam, Almere en Gouda zijn de eerste drie gemeenten zijn aangesloten bij de Landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) sloot daartoe vandaag een convenant met de gemeenten die als proeftuin aan de slag gaan.

De Landelijke Verwijsindex Risicojongeren (VIR) zorgt ervoor dat instanties die problemen signaleren bij jongeren gegevens kunnen uitwisselen. Zijn er twee instanties die via de Verwijsindex een probleem signaleren, dan ontvangen de melders een niet pluissignaal, en nemen ze contact op met elkaar. Zo kan een jongere die in de problemen is geraakt snel worden geholpen.

Veel gemeenten hebben al een eigen verwijsindex. De landelijke verwijsindex zorgt ervoor dat er over de gemeentegrenzen heen gekeken kan worden. Als een jongere in de ene gemeente woont, in een andere gemeente naar school gaat en in een derde gemeente uitgaat, dan zorgt de landelijke verwijsindex ervoor dat signalen van instanties uit verschillende gemeenten bij elkaar komen. Hiermee wordt voorkomen dat probleemjongeren buiten beeld blijven.

Het is de bedoeling dat de komende maanden zo'n 30 gemeenten aansluiten bij de proeftuinen van de Landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Begin 2009 zullen naar verwachting alle gemeenten in Nederland aangesloten zijn bij de Landelijke Verwijsindex Risicojongeren.

In de verwijsindex komt geen inhoudelijke informatie te staan. De instanties die toegang hebben tot de verwijsindex kunnen dus melden dat iemand een probleem heeft, maar niet wat het probleem is. Dat laatste komt pas aan bod als hulpverleners contact met elkaar zoeken.


-o-o-o-

Noot voor redacties (