Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Begroting 2008

17 oktober 2007

Begroting 2008: uitbreiden van WijkWeb, coaching van vrouwen, uitbreiden leerplichtambtenaren, coaching van bewoners en een empowermentcentrum.

In de Begroting 2008 geeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer uitvoering aan het bestuursakkoord `Groeien in Geuzenveld-Slotermeer. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer stelt in de Begroting 2008 onder andere de volgende zaken voor:

* Uitbreiding van het succesvolle WijkWeb Geuzenveld naar Slotermeer.

* Versterken van de kracht van bewoners door bewoners te coachen en een empowermentcentrum voor vrouwen in te stellen.
* Het voortijdig schoolverlaten te bestrijden door zo veel mogelijk kinderen naar de voorschool te laten gaan, de ouders bij het onderwijs te betrekken en het aantal leerplichtambtenaren uit te breiden.

* Maatschappelijke ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben, maar vooral ervoor zorgen dat mensen zich zo ontwikkelen dat ze zoveel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen.
* De woonkwaliteit in Geuzenveld is duidelijk verbeterd, de stedelijke ontwikkeling gaat voort. Het stadsdeel concentreert zich op het sociale aspect van de stedelijke vernieuwing. Bij de sloop en bouw van de woningen zijn activiteiten voor en participatie van bewoners belangrijk.

* Werkgelegenheid te bevorderen door actief een aantal bedrijven aan te trekken die passen binnen de buurten.

* Stimuleren van inburgeren door tegelijkertijd het bevorderen van participatie en het leren van de Nederlandse taal.
* Op het gebied van veiligheid voortgaan met de preventieve aanpak, bijvoorbeeld samenwerking tussen buurtcoördinatoren, politie en andere betrokkenen. Het voorkomen van overlast blijft het uitgangspunt. Door bijvoorbeeld het bieden van goede vrijetijdsbesteding voor jongeren.

* Het in twee jaar aanleggen van twee kunstgrasvelden om sportvelden te verbeteren om sportdeelname te bevorderen.
* Uitvoeren van milieutaken. Daarbij ook het ontwikkelen van handvaten voor mensen met een krap budget om energie- en kostenbesparende maatregelen te nemen.

* Veel aandacht en geld gaat naar het groen in het stadsdeel. Veel subsidies maken het mogelijk een aantal gebieden te ontwikkelen met hoogwaardig, kleurrijk en afwisselender groen. Bijvoorbeeld het Gerbrandypark en het Sloterpark.

* Dienstverlening van het stadsdeel blijft een kerntaak. Het stadsdeel investeert in een betere toegankelijkheid van alle loketten en onderzoekt de mogelijkheid om daarna meer balies te openen op drukke tijden.

De financiële middelen van het stadsdeel zijn beperkt. Het Dagelijks Bestuur houdt dan ook rekening met de middelen die binnenkomen via het stedelijke programma Koers Nieuw West en via de Prachtwijken van minister Vogelaar. Met de woningcorporaties wil het DB een raamcontract afsluiten voor samenwerking en kostenverdeling bij de stedelijke vernieuwing.

Op 6 en 20 november 2007 bespreekt de deelraad de Begroting 2008. De Begroting 2008 is op aanvraag verkrijgbaar bij de afdeling Planning & Control van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer op telefoonnummer 020-889 8121 of e-mailadres stadsdeel@geuzenveld.amsterdam.nl