Persbericht 2007-6, 17 oktober 2007

Persbericht van PPO van Wageningen UR en de Stichting VoedselAllergie

C1000 start met verkoop van de hypoallergene appel Santana.

Vanaf vandaag zal ook C1000, in navolging van Albert Heijn, de hypoallergene appel Santana verkopen. Daarmee kunnen nog veel meer mensen heel eenvoudig deze appel kopen, bij het doen van de boodschappen. Wageningen UR hoopt dat op deze manier meer mensen met een milde appelallergie toch appels kunnen eten.

Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben last van appel-allergie en kunnen daardoor geen appels eten. Uit onderzoek van Wageningen UR en de academische ziekenhuizen van Utrecht en Groningen is gebleken dat een groot deel van deze groep het appelras Santana wél goed kan eten. Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de Stichting VoedselAllergie hebben daarom in samenwerking met de Santana-telers een protocol ontwikkeld om de Santana als hypoallergeen product verantwoord en veilig aan consumenten aan te bieden. De appel wordt alleen aangeboden aan mensen met een milde appelallergie en wordt geleverd met een heuse bijsluiter. In deze bijsluiter staat het protocol beschreven, waarin staat voor wie de appel bedoeld is en hoe de Santana door die doelgroep veilig geprobeerd kan worden.

Albert Heijn is vorig jaar als eerste supermarkt begonnen met het aanbieden van Santana op basis van het ontwikkelde protocol. Omdat dit goed geslaagd is gaat Albert Heijn dit najaar door met het aanbieden van Santana als hypoallergene appel. Nieuw is dat ook C1000 de hypoallergene appel zal gaan verkopen.

De Stichting VoedselAllergie geeft via haar website www.stichtingvoedselallergie.nl informatie over deze Santana-actie en de beschikbaarheid voor consumenten.

Santana heeft meer zonnige kanten. De appel is in de eerste plaats een lekkere, knapperige, sappige en frisse appel voor iedereen. Ongeveer éénderde van de Nederlanders vindt Santana lekkerder dan de iets zoetere Elstar of de nog zoetere Jonagold. Volgens smaakproeven van La Place is de, in dit geval biologisch geteelde, Santana de lekkerste appel om de befaamde appelnotentaart van deze restaurantketen mee te bereiden. Santana is ook heel milieuvriendelijk te telen. Dit komt doordat Santana niet vatbaar is voor appelschurft, de belangrijkste appelziekte waarmee alle fruittelers in Nederland te maken hebben. Met de teelt van Santana wordt een nieuwe grote stap gezet in het sparen van het milieu in Nederland. De Santana is verkrijgbaar als biologische appel bij Albert Heijn en als gangbare appel bij C1000.