Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 16 oktober 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 16 OKTOBER 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 16 oktober 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie. http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm

RijnGouwelijn
Een grote meerderheid van Provinciale Staten is er voorstander van, dat het provinciebestuur 'doorzettingsmacht' gebruikt om de RijnGouweLijn door de binnenstad van Leiden aangelegd te krijgen. In een stemverhouding van 42 vóór en 10 tegen besloten de Staten in te stemmen met aanleg van de tramlijn in drie fasen, eerst Gouda-Alphen, dan Alphen-Leiden (Lammenschans) en tenslotte door de Leidse binnenstad. Tussen 2011 en 2015 moet de regionale tramlijn klaar zijn. Uiteindelijk moet er een tramverbinding tussen Gouda en de Noordzeekust ontstaan.

De SP, D66 en de Partij voor de Dieren probeerden de besluitvorming uit te stellen. Een referendum in Leiden leverde een meerderheid van de kiezers op tegen de tramlijn door de binnenstad. Provinciale Staten vinden echter dat één gemeente niet mag uitmaken wat er gebeurt, als alle andere betrokken gemeenten voor zijn.

De drie fracties die tegen stemden vinden ook dat er nog onduidelijkheid bestaat over de exploitatiekosten. Maar een ruime meerderheid vertrouwt erop dat de kosten niet dramatisch afwijken van wat bij vergelijkbare tramlijnen gebruikelijk is.

Provincie stelt Economische Visie vast
De provincie Zuid-Holland wil als economische regio een koploper in Europa worden. Zo staat in de Economische Visie 'Zuid-Holland: Internationaal Concurrerend, Innovatief en Duurzaam' die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. De visie maakt scherpe keuzes om tot een gerichte inzet van de economische activiteiten in de provincie te komen. De provincie streeft daarbij drie doelstellingen na: internationaal concurrerende regio, innovatieve economie en duurzame economie. Om deze doelstellingen te realiseren, zijn in de visie twee strategieën ontwikkeld. De eerste strategie is gericht op het verwerven en behouden van uitstekende vestigingsomstandigheden, de zogenaamde 'kwaliteit in de basis'. De tweede strategie moet de toegevoegde waarde vergroten van een aantal voor Zuid-Holland belangrijke clusters. Deze strategie heet 'excelleren in stuwende clusters'. De concrete aanpak wordt neergelegd in twee actieprogramma's. Het Actieprogramma Ruimte voor Economie, waarin de strategie 'kwaliteit in de basis' is uitgewerkt, en het Actieprogramma Clusters. Beide worden in de loop van 2007 vastgesteld.

Peilbesluit Gouwe-Wiericke wordt niet ingetrokken
Het besluit van GS om in het veenweidegebied Gouwe-Wiericke het slootpeil te verlagen met tussen de 30 en 49 centimeter wordt niet ingetrokken. De Partij voor de Dieren Zuid-Holland heeft hier om gevraagd omdat verlaging van het peil negatieve invloed zou hebben op de vegetatie en op bepaalde soorten (beschermde) dieren. Bovendien zou het Hoogheemraadschap van Rijnland de provincie verkeerde en misleidende informatie hebben verschaft op grond waarvan het peilbesluit is genomen.

Gedeputeerde Staten antwoorden dat het genomen peilbesluit niet leidt tot onomkeerbare achteruitgang van natuur en landschap maar juist in algemene zin een vooruitgang betekent ten opzichte van de huidige waterhuishouding. Verder zien GS geen reden zich misleid te voelen door het Hoogheemraadschap van Rijnland en is bovendien het intrekken van een peilbesluit juridisch niet mogelijk. Het volledige antwoord op PS-vraag 2107 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Inspraakreactie startnotitie MER A27 Lunetten-Hooipolder De A27 is voor Zuid-Holland een belangrijke verbinding tussen Gorinchem en Utrecht. Ook voor het regionale verkeer in de omgeving van Gorinchem is vooral de Merwedebrug een belangrijke schakel. Het Rijk heeft in de zomer een startnotitie gepubliceerd voor de planstudie A27. Samen met de provincie Noord-Brabant, Utrecht en betrokken gemeenten, waterschappen en Kamers van Koophandel, heeft de provincie Zuid-Holand een reactie gegeven op deze startnotitie. Zij gaat akkoord met de varianten die onderzocht gaan worden. De provincie vraagt speciale aandacht voor de OV-variant en voor de omgeving bij de dubbeldekssnelweg.

Vragen Statenleden grondboringen Melchoir Treublaan Leiden Op 23 augustus 2007 heeft de provincie grondboringen uitgevoerd aan de Melchior Treublaan in Leiden, langs het beoogde tracé van de RijnGouwelijn. De boringen zijn bedoeld om de samenstelling van de bodem en de draagkracht te bepalen. Ook op andere plaatsen zijn soortgelijke onderzoeken verricht, bijvoorbeeld aan de overzijde van het Rijn-Schiekanaal. Alle onderzoeken vonden plaats op grond van Railinfratrust of van de provincie. Uitzondering daarop zijn boringen nabij station Lammenschans. Die vonden plaats op het grondgebied van de gemeente Leiden en hadden tot doel het grondwaterpeil te bepalen. Archeologisch onderzoek heeft begin maart plaatsgevonden op enkele plaatsen langs het beoogde tracé. Alle onderzoeken zijn uitgevoerd met toestemming van de gemeente Leiden. GS hebben dit geantwoord naar aanleiding van vragen hierover door het Statenlid Van der Nat (SP). Het volledige antwoord op PS-vraag 2103 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Veiligheid Oude Maas is zaak van Rijkswaterstaat
De statenfractie van de SP heeft GS vragen gesteld over de Oude Maas bij Spijkenisse over de veiligheid van alle betrokkenen waar het zou kunnen gaan om aanvaringen tussen pleziervaartuigen en schepen beladen met gevaarlijke stoffen. GS achten de kans verwaarloosbaar klein dat een aanvaring met een pleziervaartuig een lek kan slaan in de tanks van binnenvaart- of zeeschepen. Echter, het vaargebied "Oude Maas - Spui" ligt niet in het beheergebied van de provincie Zuid-Holland, maar in dat van Rijkswaterstaat. Het volledige antwoord op PS-vraag 2096 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Gebiedsontwikkeling vooral een taak van lokale en regionale partijen Vijf leden van de VVD-fractie hebben aan GS gevraagd of zij voornemens zijn de actieve ondernemers op de Kop van Goeree te ondersteunen in het profileren van dit gebied als attractief vrije-tijds-gebied. Zij stellen concreet voor een innovatiemanager te benoemen om de veranderingen te coördineren. GS geven in de beantwoording aan dat vanuit de Agenda Vrijetijd er de laatste tijd diverse subsidies zijn verstrekt (Brouwersdam, Flaauwe Werk). De inzet van de provincie Zuid-Holland om zaken te faciliteren kan echter slechts pas plaatsvinden als lokaal en/of regionaal het beleid en de inzet van partijen op hoofdlijnen vastliggen. Het volledige antwoord op PS-vraag 2104 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Sportvelden in streekplannen
Provinciale Staten hebben naar aanleiding van de uitplaatsing van sportvelden van Zoetermeer en Benthuizen naar de Driehoek Benthuizen, aan GS gevraagd of deze uitplaatsing buiten de bebouwingscontouren tot precedentwerking kan leiden en of de nu geldende procedure van streekplanherziening bij uitplaatsing de aangewezen aanpak is.

Gedeputeerde Staten laten PS weten dat sportvelden stedelijke voorzieningen zijn die in principe binnen de bebouwingscontouren thuishoren. Verzoeken van gemeenten om sportparken buiten de contouren van het stads- of dorpsgebied toe te staan, worden telkens per geval beoordeeld. Iedere situatie blijkt uniek, zodat van precedentwerking geen sprake is. Op grond hiervan zien GS geen aanleiding om de bestaande procedure van een (partiële) herziening van het streekplan aan te passen. Verzoeken van gemeenten tot uitplaatsing van sportvelden worden altijd ter beoordeling voorgelegd aan PS

Hanno
Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om de gemeente Rotterdam een bijdrage van bijna 8,5 miljoen euro te verstrekken om met terugwerkende kracht mee te betalen aan de verplaatsing van het op- en overslagbedrijf Hanno. De onderneming veroorzaakte te veel geluidshinder waardoor het zuidelijke deel van Katendrecht moeilijk met woningbouw ontwikkeld kon worden.

In 1997 werd Hanno verplaatst naar de Waal- en Eemhaven. De verplaatsing kostte de gemeente in totaal 26 miljoen euro. Daarvan dekt de provincie Zuid-Holland nu ten behoeve van de geluidsanering 8,5 miljoen af.

Afhandeling amendementen en moties Streekplan Zuid-Holland West Het college van Gedeputeerde Staten laat Provinciale Staten in een notitie weten hoe het college om gaat met de moties en amendementen die door Provinciale Staten zijn aangenomen bij het bespreken van de startnotitie voor de zevende partiële herziening van het streekplan Zuid-Holland West 2003, Duivenvoordecorridor/Westland. Bij de vaststelling van deze startnotitie op 27 juni 2007 zijn door Provinciale Staten twee amendementen en vijf moties aangenomen. De amendementen, die betrekking hadden op het laten vervallen van een rode contourwijziging voor de woningbouwlocatie Gantel/de Baak en op het toevoegen van woningbouwmogelijkheden in de Poelpolder beide in de gemeente Westland, zijn in het ontwerpstreekplan verwerkt. Een van de moties betrof de opdracht aan het college van Gedeputeerde Staten om de door Provinciale Staten vastgestelde startnotitie uit te werken tot een ontwerpstreekplan en om dit ontwerp zonder tussenkomst van de Staten ter inzage te leggen. Dit is inmiddels gebeurd. Op 10 juli 2007 hebben Gedeputeerde Staten het ontwerp vastgesteld, dat van 27 augustus tot en met 8 oktober ter inzage heeft gelegen. Tijdens deze periode zijn 19 zienswijzen ingediend die kort samengevat en van een reactie van Gedeputeerde Staten voorzien zullen worden in een Nota van Beantwoording en Wijziging. Deze zal in de loop van november 2007 verschijnen. De overige moties leiden niet tot aanpassing van het provinciale beleid. De notitie is ter kennisneming naar Provinciale Staten verzonden.

Subsidies
· Aan Breenland B.V is een subsidie toegekend van maximaal ¤¬17.235,- voor het project 'Omvorming bos'.

· Aan het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg is een subsidie toegekend van maximaal ¤18.296,- voor de uitvoering van Inrichtingsplaan Slikken van Voorne.

· Aan gemeente Alphen aan den Rijn is een subsidie toegekend van maximaal ¤675.000,- voor de aanleg van 100 Park & Ride parkeerplaatsenn bij P+R Station Alphen.

· Aan Stichting Jeugdzorg Cardea uit Leiden is een subsidie toegekend van maximaal ¤97.503,- voor de afronding van de behandeling en heet verblijf van 14 kinderen en (hun ouders) in de voorziening daghulp 6-12 van Gardea Jeugdzorg.

Dwangsommen
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

· Een last onder dwangsom is opgelegd aan het Havenbedrijf Rotterdam N.V. wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Het betreft de grootschalige bergingslocatie voor verontreinigde baggerspecie 'de Slufter'.

· Tweemetaal B.V. te Dordrecht krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer vanwege het opslaan van meer dan de toegestane hoeveelheid metalen op het bedrijfsterrein.

Nieuwe naam gedeputeerde
Onlangs is de Zuid-Hollandse gedeputeerde voor Bestuurlijke Zaken en Vrije Tijd in het huwelijk getreden. Zijn nieuwe naam luidt: Martin van Engelshoven-Huls.



Provincie Zuid-Holland