Entente Florale en Nationaal Groenfonds werken samen aan inzet gemeent

17/10/2007 17:12



All Round Communications



Bij gelegenheid van de prijsuitreiking van de nationale groencompetitie Entente Florale (Groenste stad en dorp van Nederland) is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de stichting Entente Florale Nederland en Nationaal Groenfonds. De overeenkomst loopt tot eind 2010 en wordt tussentijds geëvalueerd. Nationaal Groenfonds ondersteunt de doelstellingen van Entente Florale Nederland om het economisch en maatschappelijk belang van het groen breed onder de aandacht te brengen. De belangrijkste doelgroepen zijn hierbij gemeenten en andere direct betrokkenen bij de inrichting van stad en omringend landschap.

Samen meer investeren in natuur
Namens het Nationaal Groenfonds zei directeur Roelof Balk, dat de recente wetgeving over de inrichting van het landelijke gebied tot een veel grotere betrokkenheid van de gemeenten bij natuur en landschap zal leiden. De samenwerking met Entente Florale is voor het Nationaal Groenfonds als financier van natuur- en landschap in dat licht een mooie kans om de relatie met de gemeenten te intensiveren en samen te 'investeren in natuur'. En dat is meer dan alleen geld, vooral ook een houding, het centraal stellen van de aandacht voor de natuurlijke leefomgeving.

De voorzitter van Entente Florale Nederland drs J.J. Spros toonde zich zeer verheugd over de samenwerking. "Dat het Groenfonds zich in de toekomst meer bezig zal gaan houden met het stedelijk gebied, kan voor de gemeenten een verruiming betekenen van de mogelijkheden voor de groenvoorziening", aldus Spros. Dat zal ook een steun in de rug zijn voor de Entente Florale.

Symposium
Rond de periode van de landelijke prijsuitreiking in 2008 zal in een toonaangevende Groene gemeente een bijeenkomst plaatsvinden met de 10 genomineerde gemeenten voor de Entente Florale groencompetitie. Entente Florale Nederland en Nationaal Groenfonds zijn bovendien voornemens om voorafgaand aan de prijsuitreiking van de Entente Florale 2009 een symposium te organiseren voor alle gemeenten die de afgelopen tien jaar aan de Entente Florale hebben deelgenomen. Ook andere gemeenten zullen hierbij overigens hartelijk welkom zijn. De financiering van de groene leefomgeving vormt in dit symposium een belangrijk aandachtspunt .