Gemeente Goirle


Week 42
16-10-07


1. Shopping Mall Tilburg.

Toelichting.
Het initiatief van de gemeente Tilburg om een onderzoek in te stellen naar een vestiging van een Shopping Mall in Tilburg Noord heeft al vanuit verschillende geledingen diverse reacties opgeroepen. Ook het gemeentebestuur van Goirle is /wordt vanuit diverse zijden hierover benaderd en gevraagd om een standpunt in dit dossier in te nemen.

Het college besluit:

1. op dit moment kennis te nemen van het initiatief van de gemeente Tilburg inzake het onderzoek naar de vestiging van een Shopping Mall; 2. in lijn van de bespreking binnen het portefeuillehouders overleg Economische Zaken van het ROM van 3 oktober 2007 de onderzoeksresultaten naar de voor -en nadelen van een dergelijke vestiging afwachten vooraleer (zowel locaal als binnen de regio) een weloverwogen bestuurlijk standpunt in te nemen over dit onderwerp.
2. Goorweg 3 te Riel.

Toelichting.
Er zijn twee verzoeken ontvangen die betrekking hebben op het pand Goorweg 3 te Riel. Beide hebben betrekking op het beëindigen van de huidige rundveehouderij. Er wordt gevraagd om een extra woning op te mogen richten en er wordt gevraagd om de bestemming om te zetten zodat een kleinschalige recreatieve voorziening ten behoeve van bed & breakfast c.q. groepsaccommodatie kan worden opgericht. Het oprichten van extra woningen in het buitengebied ligt moeilijk. Het oprichten van een kleinschalige recreatieve voorziening op deze locatie past binnen het provinciale en gemeentelijke beleid.

Het college besluit:
a. op dit moment geen medewerking te verlenen aan de sloop van een schuur en de herbouw van een woning op het perceel Goorweg 3 te Riel; b. medewerking te verlenen aan de wijziging van de agrarische bestemming in een kleinschalige recreatieve voorziening ten behoeve van bed & breakfast c.q. groepsaccommodatie op het perceel Goorweg 3 te Riel, onder voorwaarde dat de overtollige bedrijfsbebouwing wordt gesloopt (rundveestal, sleufsilo's en mestopslag), parkeren geregeld is op eigen terrein en er geen onevenredige publieks- en/of verkeersaantrekkende werking ontstaat; c. verzoek mee te nemen in ontwerpbestemmingsplan Buitengebied d. tevens als voorwaarde te stellen dat de milieuvergunning bij sloop, zoals geformuleerd in dit besluit, komt te vervallen


3. 'Reglement Welstandsadvisering Welstandszorg Noord-Brabant 2008'.

Toelichting.
Op initiatief van Welstandszorg Noord Brabant (WzNB) wordt de werkwijze van de welstandscommissies gewijzigd. Hierbij gaan de kleine - en grote commissie over in één commissie (2 leden) die na keuze wekelijks of twee wekelijks vergadert. Verder wordt de vaste inwonerbijdrage lager, dit wordt voor WzNB gecompenseerd door hogere advieskosten. Gezien het aantal plannen dat wordt voorgelegd wordt voorgesteld een vergaderfrequentie van eens per twee weken aan te houden.

Het college besluit:
a. in beginsel in te stemmen met het 'Reglement op de gemeentelijke Welstandsadvisering van Welstandszorg Noord-Brabant 2008' door het ondertekenen van de Dienstverleningsovereenkomst door de Burge in beginsel in te stemmen met het 'Reglement op de gemeentelijke Welstandsadvisering van Welstandszorg Noord-Brabant 2008' door het ondertekenen van de Dienstverleningsovereenkomst door de Burgemeester; b. kiezen van een twee wekelijkse welstandsvergadering; c. aanpassen legesverordening, hoofdstuk 5.6 (leges welstand) per 1 januari 2008; d. aanpassen van de Bouwverordening voor wat betreft de samenstelling, inrichting en werkwijze van de welstandscommissie; e. het aanpassen van de gemeentelijke welstandsnota vanwege het nieuwe reglement gelijk laten plaatsvinden met het invullen van de gebiedscriteria voor de gebieden De Boschkens en het Centrum; f. dit voorstel ter kennis te brengen van de commissie Ruimte.
4. Integrale aanpak voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid.

Toelichting.
De gemeente Tilburg voert de regie over de Regionale Meld- en Coördinatie functie (RMC) in de regio Midden-Brabant. Het Tilburgs college heeft op 10 juli 2007 een nota vastgesteld over de aanpak van voortijdig schoolverlaters en werkloze jongeren. Er zijn maatregelen opgesteld om de betreffende doelgroep fors te reduceren. De gemeente Tilburg vraagt de regiogemeenten nu om deze nota te steunen en dit kenbaar te maken middels een brief.

Het college besluit:
a. in te stemmen met de nota 'Plan van Aanval op het voortijdige schoolverlaten en de jeugdwerkloosheid, 2007 tot en met 2011'; b. steun voor deze nota uitspreken in een brief aan de gemeente Tilburg.


5. Advies aan de Raad om te besluiten de Handhavingsverordening Wet werk en bijstand (WWB) aan te passen.

Toelichting.
Naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank te Breda is gebleken dat in de Handhavingsverordening regels staan die al bij wet (WWB) geregeld zijn. Gelet hierop moet de Handhavingsverordening worden aangepast.

Het college besluit:
De Raad te adviseren te besluiten de Handhavingsverordening WWB aan te passen, in de zin dat:
1. artikel 3, lid 1 komt te vervallen;

2. artikel 3, lid 5 komt te vervallen;

3. artikel 4, lid 1 komt te vervallen;

4. artikel 4, lid 2 komt te vervallen;

5. artikel 3, lid 2 en artikel 3, lid 3 worden samengevoegd.

concept Handhavingsverordening wordt ter vaststelling aan de Raad voorgelegd.

U kunt aan deze beschrijvingen geen rechten ontlenen.