NEN


Themadag machineveiligheid

vrijdag 5 oktober 2007, 09:48

In samenwerking met NEN, FME, FEDA en Uneto-VNI, organiseert ROVC Ede de themadag Machineveiligheid op 17 oktober 2007. Deze dag geeft iedereen die te maken heeft met machineveiligheid inzicht in de ontwikkelingen en consequenties voor de bedrijfsvoering. De komst van de nieuwe Machinerichtlijn zorgt voor ingrijpende wijzigingen in de machinebouw, maar biedt vooral veel nieuwe mogelijkheden voor veiligheidsoplossingen.

Elektronica en software hebben zich bewezen als betrouwbare opties om machineveiligheid te realiseren. Niet alleen in besturingen met veiligheids-PLC's, programmeerbare veiligheidsrelais en/of bus-systemen, maar ook in de vorm van intelligente sensoren en vision. De noodzakelijke details hiervan zijn niet in de Machinerichtlijn opgenomen, maar krijgen hun plek in speciaal hiervoor toepasbare normen. Drie belangrijke nieuwe normen zetten daarbij de toon, terwijl oude bekende normen binnen afzienbare tijd het veld moeten ruimen. Zo komt er een eind aan de bekende veiligheidscategorieën B, 1, 2, 3 en 4 uit NEN-EN 954-1.

Aangepaste norm
Nieuw is ook de aangepaste versie van NEN-EN-IEC 60204-1, ook wel de NEN 1010 voor de industrie genoemd, die dit jaar van kracht is geworden. Deze elektrotechnische en besturingstechnische norm maakt de weg vrij voor het realiseren van een veiligheidsbesturing op basis van elektronica en software. Daarnaast krijgen we in plaats van veiligheidscategorieën te maken met Performance Level en Safety Integrity Level, twee nieuwe termen voor normen voor veiligheidscircuits, gebaseerd op systeemgedrag en faalkans. Deze normen zijn niet alleen van toepassing op nieuwe machines, ze zijn ook toepasbaar voor de bestaande, veelal niet CE- gemarkeerde machines.

Tijdens de themadag zullen deze onderwerpen en meer uitgebreid aan de orde komen. Sprekers zijn onder meer Paul Hoogerkamp van Mecid, Pouw Jongbloed van ROVC, Willem van de Veere van Uneto-VNI, Nick de With van Fusacon en Bart Wams van NEN.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Zie het origineel
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Machinebouw (meest gebruikte normen)