Gemeente Montfoort


Deze informatie ontvangt u onder embargo.
Publicatie is toegestaan vanaf woensdag 17 oktober 2007, 9:00 uur.

P e r s b e r i c h t

Montfoort, 16 oktober 2007

College presenteert sluitende meerjarenbegroting
Het college van burgemeester en wethouders van Montfoort heeft maandagavond 15 oktober jl. de programmabegroting 2008-2011 aan de gemeenteraad gepresenteerd. Hierin is voldaan aan de opdracht uit het raadsprogramma 2006-2010 om de meerjarige begrotingstekorten met ingang van 2009 op te lossen. Daarnaast zijn door het college - bijna halverwege de raadsperiode - vrijwel alle doelstellingen uit het raadsprogramma opgepakt.

Samen Doen
Voor veel plannen staat het jaar 2008 vooral in het teken van uitvoering: Samen Doen. "Het college gaat in 2008 samen met inwoners, bedrijven, raad en ambtenaren verder bouwen aan de gemeente Montfoort." zegt wethouder financiën Bert Hummel. In 2008 wordt gebouwd aan de Brede School in Linschoten en wat het college betreft opent deze begin 2009 haar deuren. Er worden - mits met betrokken partijen overeenstemming wordt bereikt - in 2008 kunstgrasvelden voor de sportverenigingen in Montfoort aangelegd. Ook worden woningen voor starters en senioren gebouwd, en wordt verder uitvoering gegeven aan de nota 'integraal veiligheidsbeleid'.

Niet zonder slag of stoot
Het samen realiseren van de plannen gaat niet zonder slag of stoot. De financiële uitgangspositie van de gemeente is niet rooskleurig. Vanaf volgend jaar moet er worden omgebogen in de taken van de gemeente, met als doel het op langere termijn kunnen blijven realiseren van het beheer van wegen en bruggen en het realiseren van woon- en welzijnsplannen die inwoners en bedrijven ten goede komen. Wethouder financiën Bert Hummel: "Daarbij is het onontkoombaar dat er ook offers van inwoners en bedrijven worden gevraagd".

Bezuinigingsvoorstellen
Op basis van de besloten raadsdiscussie van 11 en 12 juli jl. geeft het college de raad in overweging om de onroerende zaakbelasting (OZB) in 2008 met 4,5% te verhogen en om in 2009 één van de twee brandweerkazernes in de gemeente te sluiten. Daarnaast wordt onder meer voorgesteld om de subsidie van het zwembad te verminderen, naast nog enkele andere lastige en soms pijnlijke ombuigingsmaatregelen. De ombuigingen zijn nodig voor het blijvend financieel gezond houden van onze gemeente.

Ter inzage
De programmabegroting 2008-2011 is vanaf 17 oktober aanstaande, 9:00 uur beschikbaar via www.montfoort.nl en ligt tevens ter inzage bij de afdeling Financiën & Control op het stadskantoor.

Inspraak voor belanghebbenden
Op donderdagavond 25 oktober aanstaande worden belanghebbenden tussen 21:30-22:30 uur in de gelegenheid gesteld om te reageren op de bezuinigingsvoorstellen op het stadskantoor. Belanghebbenden moeten zich daarvoor maandag 22 oktober voor 17:00 uur aanmelden bij de griffie via griffie@montfoort.nl of telefoon 0348 - 476413.

Raadsvergadering 8 november
De gemeenteraad buigt zich op donderdag 8 november aanstaande over de programmabegroting 2008-2011. Deze openbare vergadering vindt vanaf 19:00 uur plaats in de Commanderije van St. Jan, Hofstaat 5 te Montfoort.


Noot voor de redactie/