Gemeente Delft

Veilig Delft

Delft is een veilige stad. Het college van B&W stelde het Programmaplan Veiligheid vast, waarin beschreven staat hoe Delft veilig kan blijven. Delft stelt zichzelf voor 2010 ten doel dat 80 % van de bewoners zich veilig voelt in hun eigen buurt en dat er een daling van criminaliteit is van 25 % ten opzicht van 2002. De gemeente Delft wil ook nog meer haar regierol pakken in de kwaliteit van de samenwerking met de partners in de stad. De gemeente Delft is met negen vergelijkbare gemeenten vergeleken. Delft scoort tweede op het gebied van veiligheid.

Veiligheid wordt bepaald door meer dan objectieve criminaliteitscijfers. Hoe mensen hun leef- en woonomgeving ervaren speelt in veel gevallen een doorslaggevende rol.

In het algemeen is de criminaliteit in Delft de laatste jaren flink gedaald, ten opzichte van 2002 een daling van 21 %.

Uit politiecijfers, wijkbarometers en de bezoeken van de burgemeester aan de wijken blijkt dat het beter kan op het gebied van de aanpak van overlastgevende jeugd en dat bewoners graag meer aandacht willen voor de verkeersveiligheid.

Delft wil een daling zien van criminaliteit en van het aandeel van jongeren bij criminaliteit. Er zijn al goede projecten en samenwerkingsverbanden opgezet. In 2008 wordt aandacht besteed aan uitgaansgeweld, geweld waarbij jeugd betrokken is en overlast. In 2008 richt de gemeente zich meer op fysieke veiligheid. Bij het ontwikkelen van gebieden in onze stad kan nog meer rekening worden gehouden met aspecten van veiligheid en gevoelens van veiligheid.