Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 238

datum: 17 oktober 2007

College wil meer proeven met goedkoop of gratis openbaar vervoer

Om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren, wil het college van burgemeester en wethouders van januari tot en met juni 2008 nieuwe proeven doen met gratis of goedkoop openbaar vervoer. De proef met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers wordt in elk geval voortgezet tot december volgend jaar.

Om de nieuwe proeven te kunnen doen, vraagt het college de gemeenteraad een bedrag van E 400.000,- -. Dit bedrag is al in de begroting van 2008 opgenomen, maar de gemeenteraad moet daar nog wel goedkeuring aan geven. De nieuwe proeven bestaan uit spitslijnen naar de Uithof tegen een gereduceerd tarief (een proef die gedaan wordt samen met de gemeente Leusden) en gratis busvervoer voor werknemers van bedrijven. Daarnaast wil het college begin 2008 laten onderzoeken of gratis of goedkoper openbaar vervoer haalbaar is in Vathorst. Via een Raadsinformatiebrief wil het college de gemeenteraad informeren over de kosten van gratis openbaar vervoer na 19.00 uur en voor kinderen tot 12 jaar.

In het collegeprogramma 2006 - 2010 heeft het college de ambitie staan het openbaar vervoer te versterken om de groei van het autogebruik terug te dringen en daarmee de nadelige effecten voor het milieu. In het uitvoeringsprogramma staat de aanpak van onderzoek naar mogelijkheden voor goedkoop of gratis openbaar vervoer voor zoveel mogelijk doelgroepen.

Voortzetting proef
Amersfoort heeft goede ervaringen met gratis openbaar vervoer. Dit jaar is er een succesvolle proef geweest met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Dit leidde niet alleen tot toegenomen gebruik van het openbaar vervoer door deze doelgroep, maar ook de waardering voor deze vervoersvorm bleek te zijn toegenomen.

Informatie: Reina van der wal, communicatieadviseur voor Strategie en Communicatie 033 469 45 38 of e-mail r.vanderwal@amersfoort.nl.


---- --