Socialistische Partij

Leijten: "Geen marktwerking in tweede kansonderwijs"

10-10-2007 * Vandaag pleit Renske Leijten in de Kamer voor de toegankelijkheid van tweede kans onderwijs en vraagt de Kamer de verwachte marktwerking en aanbesteding van deze scholingsactiviteiten niet in te voeren.

Iemand die goed Nederlands spreekt en begrijpt, maar niet of nauwelijks een tekst kan lezen of schrijven, wordt laaggeletterd genoemd. Er zijn in Nederland vermoedelijk anderhalf miljoen mensen die niets begrijpen van moeilijke overheidsbrieven, van bijsluiters van medicijnen of van een kaartautomaat van de NS. In de Kamer is vindt iedereen dat laaggeletterdheid aangepakt moet worden. Leijten: "De eerste klap is voorkomen dat er geen scholier de basisschool verlaat zonder goed te kunnen lezen en schrijven. Maar daarnaast moeten volwassenen ook actief benaderd worden als er een vermoeden is van laaggeletterdheid. Dat kan via een werkgever, via uitzendbureaus of de huisarts. Mensen die niet of niet goed kunnen lezen of schrijven voelen vaak schaamte dus zichzelf melden is er niet veel bij".

"Mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen of schrijven, moeten het aanbod van scholing krijgen, het zogenaamde tweede kansonderwijs. Maar dat moeten we wél goed doen en niet via een carrousel van bureaucratische aanbestedingen. Die leiden bij de inburgeringlessen tot minder deelname, verlies aan kennis en kwaliteit en tot ontslagen in het onderwijs, dat moeten we niet willen. Vandaar dat ik de Kamer vraag de marktwerking niet in te voeren in het tweede kansonderwijs", zegt Leijten.

Laaggeletterdheid leidt tot meer gebruik van zorg en andere sociale voorzieningen. Leijten: "Zo kan zo iemand bijvoorbeeld niet zelfstandig een kaartje kopen op het station, geen straatbordjes lezen en kan er een risico ontstaan dat het niet kunnen lezen van een bijsluiter bij medicijnen kan leiden tot verkeerd gebruik. Maar ook werken deze mensen vaak niet. Jaarlijks kost dit de samenleving 537 miljoen euro. Alle reden om laaggeletterdheid te bestrijden. Zonder marktwerking wel te verstaan!"