Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 237

datum: 17 oktober 2007

Maatregelen tegen onterechte brandmeldingen in Amersfoort

In meer dan de helft van de gevallen die brandweer Amersfoort uitrukt voor brand, is dat door alarmering van een brandmeldinstallatie. Meer dan 90% van deze meldingen is niet terecht: er is geen sprake van brand(gevaar). De brandweer wil het aantal van dit soort (nodeloze) brandmeldingen terugdringen. Burgemeester en wethouders van Amersfoort hebben ingestemd met de maatregelen die de brandweer hiertoe heeft voorgesteld.

Ongewenste meldingen zijn vaak het gevolg van onjuist gebruik van de installatie. Bijvoorbeeld door een storing in de installatie (o.a. door gebrekkig onderhoud), vervuilde rookmelders of op brand lijkende verschijnselen als stoom, roken of laswerkzaamheden. Doordat een groot aantal van de brandmeldinstallaties in Amersfoort een brandmelding direct doorgeeft aan de alarmcentrale, rukt de brandweer ook op deze meldingen uit.

De maatregelen houden kortweg in dat de brandweer bij een nodeloze melding met de betreffende organisatie de oorzaak van de melding vaststelt en advies geeft om nodeloze meldingen in de toekomst te voorkomen. Helpt dit niet dan kunnen bestuursrechterlijke maatregelen als een dwangsom volgen. In eerste instantie richt de brandweer zich op de twintig organisaties en bedrijven die het meest nodeloze meldingen veroorzaken. Het streven is om met de aangekondigde maatregelen het aantal nodeloze meldingen voor het einde van 2008 met 10% te doen afnemen.

Per jaar veroorzaken de brandmeldinstallaties in Amersfoort ruim 500 nodeloze meldingen. Naast de hoge kosten die dit met zich meebrengt, neemt de brandweer op zo'n moment onnodig risico's om op tijd op de plek van de brandmelding te zijn. Nog ernstiger is het dat de brandweer op datzelfde tijdstip elders nodig kan zijn bij een spoedeisende melding. Het is dan ook in het algemeen belang dat de nodeloze meldingen zoveel mogelijk worden teruggedrongen.

Informatie: Jessica Pepermans, communicatiemedewerker Brandweer Amersfoort, 033 469 41 05, j.pepermans@amersfoort.nl of Herman Wiersema communicatieadviseur Concernstaf 033 469 43 63 of 06 52 53 55 41, h.wiersema@amersfoort.nl.


---- --