Gemeente Berkelland


Algemene beschouwingen VVD-fractie bij de begrotingsbehandeling '08 van de gemeente Berkelland.

VVD wenst geen extreme OZB-verhoging.

Gezien de uiterst zorgelijke financiële situatie van de gemeente Berkelland voor 2008 en verdere jaren, willen en kunnen we als VVD-fractie er niet omheen dat we deze algemene beschouwingen daar volledig aan besteden. Immers net als in een huishouding of bij een vereniging is de basis voor een gezonde toekomst een evenwichtige balans tussen inkomsten en uitgaven. Door zowel college van B en W als de raad van Berkelland is uitgesproken dat er een sluitende begroting dient te liggen per 1-1- '08. De VVD-fractie wil hiervoor ook de verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen. Wij zijn van mening dat we als raad dit zelf dienen te klaren, immers de andere weg, nl. onder toezicht komen te staan van de provincie Gelderland en vervolgens toch de pijnlijke maatregelen te moeten nemen is voor ons als VVD-fractie geen verkiesbare weg. Naar ons idee lijkt dat op het weglopen voor onze verantwoordelijkheden, wij zijn, net als alle raadsleden, gekozen om de gemeente Berkelland te besturen.

In de begroting die ons is aangereikt door het college van B en W zitten een aantal maatregelen die onze instemming hebben. Zoals de aktie stofkam waarbij nog eens langs alle budgetten gelopen wordt in vergelijking tot de jaarrekeningen van de gemeente Berkelland van 2005 en 2006. Op deze manier wordt bijna 1 miljoen euro struktureel ( dus jaarlijks) gevonden. Dit geeft aan dat een permanente aandacht voor de inzet en hoogte van budgetten gewenst blijft om daarmee ook financieël scherp te blijven als gemeentelijke organisatie. De aktie kaasschaaf, een budgetkorting van 5%, heeft ook onze instemming maar zal in de toekomst niet houdbaar blijken. Een continue proces van welke taken wel doen en welke niet zal naar ons idee een beter instrument zijn. Immers de niet uitgevoerde kerntakendiscussie kost de Berkellandse inwoner nu structureel 6% OZB-verhoging! Zonde van het geld! Ook de aanpassing van een aantal afschrijvingstermijnen heeft onze instemming, met dien verstande dat we er van uit gaan dat dit wel realistische termijnen zijn. Gezien de actuele financiële situatie van de gemeente Berkelland gaan we als VVD-fractie ook akkoord met de bouw van een semi-permanente centrale huisvesting in Borculo. We willen er wel op wijzen dat er ook hier nog wel een aantal haken en ogen aan zitten, b.v. de bestemmingsplanwijziging die nog dient plaats te vinden. Daarnaast zijn we van mening dat deze oplossing het (financiële) probleem doorschuiven naar de toekomst is, maar op dit moment onontkoombaar.

Van de motie (CDA, PvdA en VVD) die in juli '07 door de raad is aangenomen neemt het college van B en W een groot aantal zaken over:
- handhaving bezuiniging op de sportaccomodaties
- financiële taakstelling van de kerntakendiscussie blijft overeind
- financiële doelstelling efficiency maatregelen blijft staan
- bezien of investeringen ook echt noodzakelijk zijn
- uitgaven en inkomsten van de Wet Werk en Bijstand in evenwicht.

Niet overgenomen is de wens dat de formatieomvang (aantal personeelsleden) niet boven de afspraak in het coalitieakkoord uit mag komen, nl. 275 fte's. In de begroting gaat het college van B en W uit van 295 fte's, dus 20 meer dan de afspraak is. Het zal duidelijk zijn dat we het hier volstrekt mee oneens zijn en we kunnen ons ook niet voorstellen dat de mede-indieners (CDA en PvdA) van de motie hiermee akkoord kunnen gaan. Daar waar het gaat om een beperkte investering voor kwaliteitsverbetering vindt het college de VVD-fractie aan haar zijde, wel binnen de huidige budgettten. Naar de toekomst toe denken we dat een verdere inperking van het aantal fte's zeker mogelijk is, wat de VVD-fractie betreft kunnen een behoorlijk aantal taken door anderen uitgevoerd worden, wij denken daarbij aan de buitendienst. Wellicht hoeven we dan ook geen dure gemeentewerf meer te bouwen. Een gemeentelijk apparaat dat beleidsbepalend en beleidscontrolerend is en niet zo zeer uitvoerend is de visie van de VVD.

Het voorstel om de OZB in drie jaar tijd met 36 % te laten stijgen heeft absoluut niet onze instemming. Overigens is feitelijk zelfs sprake van 40 %. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota hebben we als VVD ook al laten weten dat we in Berkelland op een hoog niveau van de woonlasten (OZB, rioolbelasting en afvalstoffenheffing) zijn beland. Door de maatregel die nu wordt voorgesteld komen we bij de Gelderse gemeenten met stip op één. Dit kan niet de bedoeling zijn, temeer omdat er in verhouding ook te weinig tegenover staat aan voorzieningen. Als VVD-fractie snappen we ook wel dat we (zelfs na maximaal snijden in eigen "gemeentevlees") niet volledig aan een OZB-verhoging kunnen ontkomen, maar deze ( door het college voorgestelde) stappen gaan ons veel te ver. Tijdens de raadsvergadering zullen we dan ook met een amendement komen op het begrotingsvoorstel, waarbij een minder sterk stijgende OZB en een lager aantal fte's uitgangspunten zijn om tot een sluitende begroting en meerjarenperspectief te komen.

VVD-fractie Berkelland.
Jan Jansen, Mans Koster, Jan Markink, Fred Mulkens, Wim Roekevisch en Dinant Weenk. 15-10-'07.


---- --