Socialistische Partij

Miljoenenbonus voor uitverkoop ABN Amro: nog steeds doet Bos niets

17-10-2007 * Ondanks de maatschappelijke verontwaardiging over de megabonus voor bankbestuurder Groenink, weigert minister Bos maatregelen te nemen tegen deze zelfverrijking. Dat bleek vanmorgen in de debat dat was aangevraagd door SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Rijkman Groenink is als bestuurder van een gezichtsbepalend Nederlands bedrijf, de ABN AMRO bank, rijkelijk beloond voor de uitverkoop van de bank. Hij kreeg een absurd hoge bonus van zo'n 26 miljoen euro terwijl gelijkertijd duizenden ABN Amro werknemers hun baan dreigen kwijt te raken. Eerder noemde minister Bos (Financiën) de beloning van Numico-topman Bennink een 'belachelijk hoog bedrag'. Het ging toen om 12 miljoen. Karabulut: "Ik wil deze minister vragen hoe hij nu deze beloning van Groenink typeert als hij 12 miljoen al een belachelijk hoog bedrag vindt."

"Dit is nu het zoveelste voorbeeld van een topman die miljoenen meekrijgt als prestatiebonus, maar voor welke prestaties eigenlijk," vroeg Karabulut. "Welke prestaties zijn volgens Bos geleverd dat maakt dat deze zogenaamde topman een beloning van 26 miljoen verdient? Het in de etalage zetten en uitverkopen van een bedrijf? Is dat de rechtvaardiging voor een bonus waar de normale Nederlandse werknemer zo'n 900 jaar voor moet werken?"

"Geeft de minister nu eindelijk toe dat er geen enkele relatie of rechtvaardiging bestaat tussen miljoenenbonussen en prestaties? Gaat u ons voorstel overnemen om prestatieloon in de vorm van bonussen, opties en aandelen af te schaffen? Om te beginnen bij bedrijfsovernames? Of blijft u gewoon toekijken hoe een select aantal heren in de top van het bedrijfsleven elkaar miljoenen toeschuift, en volgt vandaag het zoveelste, volstrekt vrijblijvende, volstrekt kansloze moreel appèl?"

De reactie van de minister was zeer teleurstellend. Hij noemde de beloning van 26 miljoen 'een absurd hoog bedrag' maar durfde geen oordeel te vellen over de zichzelf verrijkende topbestuurders. Zelfs een moreel appèl kon er deze keer niet vanaf. Het SP voorstel om overnamebonussen af te schaffen wees hij resoluut van de hand. Zelf kwam hij ook met geen enkel voorstel om het grote graaien in de top van het bedrijfsleven aan te pakken. Karabulut: "De minister zegt te willen, zullen, kunnen, maar doet uiteindelijk niets om de exploderende topinkomens aan te pakken. Ik vraag van deze minister niet om nog meer woorden maar om daden."

De SP deed eerder vijf concrete voorstellen om exorbitante zelfverrijking door bestuurders tegen te gaan. Topsalarissen moeten worden ondergebracht onder de CAO. De prestatiebeloning voor bestuurders wordt afgeschaft. De ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht over de hoogste salarissen. De 30% regeling voor buitenlandse bestuurders wordt begrensd en salarissen boven de Balkenende-norm worden niet langer aftrekbaar.