Ingezonden persbericht


Relatie tussen mens en aap centraal in voorstelling Apen van Rik Hoogendoorn en Helmert Woudenberg

Helmert Woudenberg & Rik Hoogendoorn; APEN

Apen is een voorstelling van Rik Hoogendoorn en Helmert Woudenberg waarin de relatie tussen mens en aap centraal staat. Vanaf het moment dat Darwin in 1859 zijn boek The Origin of Species publiceerde is er al veel gediscussieerd over de evolutie theorie. Vooral over het idee dat wij zouden afstammen van de apen. Het laatste woord over onze afstamming lijkt nog lang niet gesproken maar: Hoe denken de apen hier eigenlijk over? Apen is een cross-over-relatiedrama (tussen Popko, Nienke, Judy en Kuif) dat zich zowel afspeelt diep in de jungle van de Kongo als in de jungle van een Nederlandse nieuwbouwwijk.

Rik en Helmert hebben al eerder samengewerkt maar nog niet samen op het toneel gestaan. Twee eigenzinnige en oorspronkelijk solisten die samen een voorstelling maken over de aap in de mens. Nee, de mens in de aap!

De acteurs
Rik Hoogendoorn (schrijver/acteur) is bekend van o.a., de intocht van Sinterklaas, Sesamstraat, Niemand de deur uit en Kees & Co. Rik studeerde af in 1981 aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Na zijn studie richtte Rik samen met zijn studiegenoten de muziektheatergroep 'The Dutchies' op. In die periode maakt hij met Bruun Kuijt toneelproducties over het thema man-zijn. Uiteindelijk groeit dit uit tot het theaterduo 'Echte Mannen'. Onder deze naam maakten ze negen avondvullende producties. De regie werd onder andere gevoerd door Jurriën Rood en Helmert Woudenberg. In maart 2004 is het eerste boek van Rik verschenen. Een spannend jeugdboek getiteld 'Mark en het mysterie van het Boze Meertje'. Rik is momenteel bezig met zijn tweede boek; 'Het andere gezin'. In 2004 speelde hij zijn eerste solo-toneelvoorstelling, '7 x Saddam' opgevolgd door de 'De Bondscoach' (beiden geregisseerd door Helmert Woudenberg). Daarnaast spreekt Rik veel commercials in, en heeft hij gastrollen gespeeld in diverse televisie series als 'Baantjer' en 'Spangen' gespeeld. En maakt hij Nederlandstalige muziek onder de naam trio Rilexia.

Helmert Woudenberg is een gerenommeerde acteur, regisseur en docent. Hij is begonnen als één van de oprichters van het Werktheater en is regelmatig te zien op televisie (Spoorloos, Baantjer.) en in Nederlandse films (o.m.) Max Havelaar, Opname, Blue Movie, Van God Los, Polleke. Daarnaast heeft Woudenberg een spelmethode ontwikkeld, die gebaseerd is op de samenhang van de vier oerelementen Vuur, Water, Lucht & Aarde. Verder maakte Woudenberg in de afgelopen jaren acht spraakmakende solo-toneelvoorstellingen, waaronder De Hemel, De Hel en de bijzonder goed ontvangen voorstelling Jezus. Hij schrijft, acteert en regisseert al zijn solo's zelf. Na Leefbaar, De Jood en de NSB-er, met Felix Strategier en speelde hij De Zonen van Jacob. Vorig seizoen (2006/2007) ging hij in première met Fortuyn, deze voorstelling zal hij ook dit seizoen voortzetten in een reprise.

Tour: september 2007 - december 2008, première 17/10/2007 Toneelschuur - Haarlem.



Ingezonden persbericht