NEN


Themadag Machinerichtlijn

vrijdag 17 augustus 2007, 12:17

Voor machinebouwers en industriële installateurs houdt ROVC Technische Opleidingen in Ede op woensdag 17 oktober de themadag Machineveiligheid. Deze dag geeft iedereen die te maken heeft met veilige installaties op machines en productielijnen inzicht in de ontwikkelingen en consequenties van de nieuwe Europese Machinerichtlijn.

Werkgeversorganisatie FME-CWM, branchevereniging Feda en NEN werken mee aan deze themadag. De komst van de nieuwe Machinerichtlijn zorgt voor ingrijpende wijzigingen in de machinebouw en -installatie. Drie nieuwe normen zetten daarbij de toon, terwijl oude bekende normen binnen afzienbare tijd het veld moeten ruimen. Zo komt er een eind aan de bekende veiligheidscategorieën B, 1, 2, 3 en 4 uit EN 954-1. Nieuw is de aangepaste versie van NEN-EN-IEC 60204-1. Deze besturingstechnische norm maakt de weg vrij voor het realiseren van een veiligheidsbesturing op basis van elektronica en software.

Verder krijgen machinebouwers en -installateurs te maken met begrippen als 'performance level' en 'safety integrity level' in plaats van de oude bekende veiligheidscategorieën. Het zijn nieuwe standaarden voor veiligheidscircuits in installaties, enerzijds gebaseerd op systeemgedrag (welke gevaren levert dat op?) en anderzijds op faalkans (hoe groot is de kans dat dit ook werkelijk gebeurt en wat is dan de invloed?).

Nog niet CE-gemarkeerd
Deze normen zijn niet alleen van toepassing op nieuwe machines, maar ook op bestaande veelal (nog) niet CE-gemarkeerde machines die dat wel zouden moeten zijn. De Richtlijn arbeidsmiddelen zorgt in ons land voor de verplichting om ook deze groep machines veilig te maken. De richtlijn maakt deel uit van de Nederlandse arbowetgeving, waardoor hij de kracht van wet heeft. Het is dan ook een belangrijke ontwikkeling voor zowel industriële installateurs als voor gebruikers en technische diensten die werken met machines die niet CE-gemarkeerd zijn. Het gaat hierbij om het grootste deel van het machinepark in de Nederlandse industrie.

Meer informatie over de themadag vindt u hier.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 60204-1:2006 nl (Norm) NEN InstallatieMail (Publicatie) NEN MachinebouwMail (Publicatie)