Waterschap Groot Salland

Overname stedelijk waterbeheer

Laatste wijziging: 16 oktober 2007

Het Waterschap Groot Salland streeft ernaar om het stedelijk waterbeheer van de gemeenten in zijn werkgebied geheel over te nemen. Op dit moment beheert het waterschap hiervan ca. 60%

Redenen voor de overname zijn nieuwe wetgeving (Waterwet) en duidelijkheid voor de burger: alle taken op gebied van waterbeheer in één hand. Hierdoor kunnen zaken als wateroverlast, verdroging, een schoon en gezond watermilieu en het thema 'genieten van water door de burger' in samenhang beter worden aangepakt. Om de plannen voor overname kracht bij te zetten, wenst het waterschap met de betrokken gemeenten hiervoor een intentieverklaring vast te stellen.

Waterbeheer

Vanuit de wettelijke taak is het waterschap al sinds 1974 kwaliteitsbeheerder van het oppervlaktewater. Dit houdt in dat het waterschap door onder meer zuivering van huishoudelijk en industrieel afvalwater op rioolwaterzuiveringen, vergunningverlening, onderzoek en baggerwerkzaamheden de kwaliteit van het oppervlaktewater in de hand houdt. Sinds 1999 werkt het waterschap aan overname van stedelijk water. In nieuwe wijken loopt dit naar wens maar in bestaand stedelijk gebied is deze overname nauwelijks gerealiseerd. Belangrijkste reden hiervoor was de eis van het waterschap dat geen sprake mag zijn van achterstallig onderhoud van de watergangen. Om overname voor gemeenten aantrekkelijker te maken geldt deze voorwaarde niet meer maar biedt het waterschap gemeenten de mogelijkheid van een afkoopsom.

Kosten voor kwaliteit

Overname van het stedelijk water leidt tot hogere kosten voor het waterschap. Deze kosten lopen op tot ca. EUR 500.000 per jaar op het moment dat alle water in de stad door het waterschap wordt beheerd. Dit is naar verwachting in 2020 het geval. Door overname van stedelijk waterbeheer denkt het waterschap de 'watertaken' efficiënter te kunnen uitvoeren dan bij en gescheiden beheer tussen waterschap en gemeenten.

Onderstaand staatje geeft globaal weer hoeveel procent van het stedelijk water door het waterschap per gemeente nog is over te nemen:

Zwolle 40%

Kampen 60%

Zwartewaterland 40%

Staphorst 40%

Dalfsen 100%

Raalte 10%

Olst/Wijhe 0%

Deventer 10%

In totaal gaat het om 40 %.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl