Socialistische Partij

Minister Vogelaar: "Corporaties mogen bouwen wat ze willen"


09-10-2007 * Minister Vogelaar heeft met de corporaties afgesproken dat er 150.000 woningen zullen worden gebouwd, maar hoeveel woningen hiervan betaalbaar zullen zijn is niet bekend. De minister gaf dit dinsdagavond toe in het vervolgdebat over de wijkaanpak.

In het akkoord tussen het Rijk en de woningcorporaties over de financiering van de wijkaanpak is afgesproken dat de corporaties in de komende 4 jaar 150.000 huur- en koopwoningen zullen bouwen. De minister gaf na vragen van SP-kamerlid Paulus Jansen aan geen enkele aanleiding te zien om nadere afspraken te maken over welk deel van deze 150.000 woningen daadwerkelijk betaalbaar is.

Paulus Jansen: "Dit is ongelofelijk. De minister laat de corporaties dus volledig vrij in de hoeveelheid betaalbare huurwoningen die er worden gebouwd. Ze vertrouwt weer volledig op de blauwe ogen van de corporatiesector. Het verleden heeft uitgewezen dat dit niet erg verstandig is. Ik ga een motie indienen om de minister terug te sturen naar de onderhandelingstafel en deze zaak goed te regelen."

Winstbelasting
De negatieve gevolgen van de heffing van winstbelasting op de sociale activiteiten van corporaties werden door de minister en de regeringspartijen wederom genegeerd. Jansen: "Onze kritiek dat dit plan wel eens het einde van de woningcorporaties zou kunnen betekenen, krijgt inmiddels bijval van enkele andere oppositiefracties in de kamer. Daarnaast zijn gemeenten en provincies ook helemaal niet blij met deze asociale belastingheffing. Er worden pas definitief knopen doorgehakt bij de behandeling van het belastingplan in november. Ze zijn dus nog niet van ons af!"