Ingezonden persbericht


Jonge Democraten willen sowieso alternatief voor plan Plasterk

Minister Plasterk presenteert woensdag drie scenario's om de aanpak van het lerarentekort te financieren. De collegegelden worden verhoogd, de klassen vergroot of de studiefinanciering afgeschaft. De Jonge Democraten vinden al deze maatregelen destructief voor het onderwijs en de economie en denken na over een alternatief.

Op de website hijkannietrekenen.nl kan iedereen suggesties doen om de vijfhonderd miljoen euro die de minister zoekt, bijeen te rapen. Ook al ontkent Plasterk nu te willen ingrijpen in de basisbeurs, hij heeft meerdere malen aangegeven zijn onderwijsbegroting te willen herzien.

"Investeren in het onderwijs is geen spel van winnaars en verliezers. Een investering in leraren levert op zich al geld op, dat hoeft dus niet ergens anders vandaan te komen. Als het dan toch binnen de begroting moet, dan hebben we nog wel enkele ideeën. Plasterk moet het geld zoeken buiten de onderwijsbegroting, en wij gaan hem daarbij helpen," aldus voorzitter Ton Monasso van de Jonge Democraten.

De jongerenorganisatie suggereert zelf al enkele aantrekkelijke bezuinigigingsmaatregelen, zoals het niet invoeren van gratis schoolboeken, het herkeuren van 45-plussers, het afschaffen van de hypotheekrente-aftrek, het verhogen van de AOW-leeftijd en het invoeren van BTW op postzegels. Zij staan echter open voor iedereen met goede ideeën. "Dat het lerarentekort moet worden aangepakt, staat voor ons buiten kijf. We dagen iedereen uit mee te denken hoe we dat kunnen betalen," aldus Monasso.



Ingezonden persbericht