Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Pact op Zuid bestaat een jaar

De gemeente, deelgemeenten en woningbouwcorporaties investeren via het Pact op Zuid in een sterk en aantrekkelijk Rotterdam-Zuid.

Rotterdam-Zuid heeft een jonge ondernemende bevolking, veel groen en veel ruimte. Daarmee heeft het volop kansen en mogelijkheden om uit te groeien tot een plek waar iedereen met plezier woont, werkt en naar school gaat. Samen investeren de partijen in Pact op Zuid om die kansen werkelijkheid te laten worden. In de Zuid Pakt Uit!-week (8 tot en met 13 oktober) werd de eerste verjaardag van het Pakt gevierd met opleveringen, ondertekeningen, openingen en eerste palen. Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die plaats vonden in IJsselmonde. Wilt u meer weten over het Pact? Kijk dan op www.pactopzuid.info.

Ondernemershuis Zuid
Nurten Karisli (portefeuillehouder economie) ondertekende maandag 8 oktober een de samenwerkingsovereenkomst Ondernemershuis Zuid. De 14 partijen die deze overeenkomst ondertekende spraken de ambitie uit zich in te zetten voor een Ondernemershuis in Rotterdam Zuid. Het vernieuwende aan het Ondernemershuis Zuid is de vraaggerichte aanpak: (startende) ondernemers worden actief bezocht, wensen en knelpunten worden in kaart gebracht en met de partners vervuld en opgelost. Zowel startende als gevestigde ondernemers in de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde kunnen met al hun vragen terecht in het Ondernemershuis Zuid. Startende ondernemers kunnen ook alle handelingen die gericht zijn op het oprichten van een eigen bedrijf (tot en met de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel) in het Ondernemershuis regelen. Momenteel wordt nog druk gezocht naar een geschikte locatie voor het huis.

Basisschool De Regenboog heeft sportschoolplein gekregen Marco Rook (voorzitter deelgemeente IJsselmonde) opende op dinsdag 9 oktober samen met wethouder Bolsius het schoolsportplein van basisschool De Regenboog en de schoolsportvereniging. Een schoolsportplein biedt de mogelijkheid diverse bewegingsactiviteiten direct bij de school plaats te laten vinden. De mogelijkheden op een schoolsportplein zijn veelzijdig: van teamsporten op een multifunctioneel sportveld tot individuele sporten. Er is ook ruimte voor denksporten als dammen en schaken. Het Pact op Zuid biedt financiële mogelijkheden om jaarlijks twee schoolsportpleinen op Zuid aan te leggen. De schoolsportvereniging biedt dicht bij de school sport aan waardoor kinderen in een vertrouwde omgeving kennis kunnen maken met een sportvereniging. Als een kind officieel lid van een sportvereniging wordt, gaat het deelnemen aan de competitie op de hoofdlocatie van de vereniging, maar blijft trainen bij de school. Zowel schoolsportpleinen als schoolsportverenigingen zijn onderdeel van het Rotterdamse beleid om de sportparticipatie van kinderen te vergroten en een gezonde levensstijl te stimuleren.

Intentieverklaring Norm op Zuid
Elbert Kelholt (portefeuillehouder Sociaal Cultureel werk en integratie) ondertekende namens deelgemeente IJsselmonde op woensdag 10 oktober de intentieverklaring Norm op Zuid. Deze verklaring werd ondertekend door alle onderwijsinstellingen in het voortgezet en beroepsonderwijs op zuid, de Stichting Pot met Goud op Zuid, het Sociaal Platform Rotterdam, Rotterdam Vakmanstad/skillcity en de partners van het Pact op Zuid (wooncorporaties, deelgemeenten en de gemeente). es te realiseren. Doel is om kinderen en jongeren die op zuid opgroeien optimale kansen te bieden om zich te ontplooien en hen perspectief te bieden zodat ze opgroeien tot actieve stadsburgers. Zo krijgt ieder kind en iedere jongere in Rotterdam-Zuid de kans om het maximale uit zijn of haar talent halen. Hij of zij krijgt een coach of mentor als de ouder(s) of verzorger(s) onvoldoende opvoeden en doorloopt tenminste één geslaagde maatschappelijke stage. Dit is een greep uit de Norm voor de Jeugd op Zuid die bestaat uit de volgende zeven ambities:

* Elk kind/ jongere kan het maximale uit zijn/haar talent halen via de onderwijscarrière.

* Elk kind/ jongere heeft recht op participerende ouder/s en/of verzorger(s). Blijkt dat onvoldoende dan krijgt een kind een coach of mentor.

* Elk kind/ jongere heeft een gezonde leefstijl, doet aan sport, kunst & cultuur.

* Elk kind/ jongere krijgt 6 uur extra leertijd/ontwikkeltijd per week via de brede school.

* Elk kind/ jongere heeft voldoende taalniveau om de arbeidsmarkt te betreden als het van het voortgezet onderwijs afkomt;
* Elk kind/ jongere doorloopt minstens één geslaagde maatschappelijke stage

Rotterdam Zuid biedt elk kind/jongere perspectief en kansen. Elke jongere krijgt de mogelijkheid zich te oriënteren op de arbeidsmarkt en een beroepsperspectief te ontwikkelen.