Ingezonden persbericht


Persbericht - IDplein - 17 oktober 2007-10-17

Een inkomen verdienen met het zorgen voor andermans kinderen?

In Nederland is een schreeuwend tekort aan kinderopvang. Ook in de regio Amsterdam kunnen mensen soms niet aan het werk, omdat kinderopvang niet op tijd geregeld is of onvoldoende aansluit op de vraag. Op verzoek van de Gemeente Amsterdam (DWI) heeft IDplein een project opgezet om een bijdrage te leveren aan de oplossing van dit probleem en tegelijkertijd mensen met een uitkering aan het werk te helpen. Het project gaat nu in Amsterdam van start, maar zal zich uitbreiden naar de rest van het land als het succesvol blijkt.

Het project Gastouders als ZZP-ers biedt kansen aan werkzoekenden. Gastouders zorgen voor andermans kinderen. Het huis van de gastouder wordt een "tweede" huis voor één of meerdere kinderen. De gastouder kan ook enkele dagen per week bij de ouders van het kind thuis oppassen. IDplein voert in opdracht van de Gemeente Amsterdam (DWI) een bijzonder project uit waarbij werkzoekenden begeleid worden in het starten als zelfstandige gastouder.

Werken als gastouder
In dit project werkt IDplein samen met Gastouderbureau Maat. In een gesprek met het Gastouderbureau wordt bekeken of kandidaten geschikt zijn als gastouder en of de woning aan de minimumeisen voldoet. Gastouderbureau Maat bemiddelt uiteindelijk ook tussen de vraagouders die opvang voor hun kinderen zoeken en de gastouders.

Omdat de zorg voor andermans kinderen niet zomaar aan iedereen kan worden overgelaten, vindt een selectie plaats bij de start van het traject. Daarbij wordt gekeken naar affiniteit en ervaring met kinderen, of het huis veilig en hygiënisch is, en naar de kwaliteiten van de gastouder. Als onderdeel van het traject zal een verklaring van goed gedrag bij de gemeente worden aangevraagd.

Werken als zelfstandige
Gastouder zijn niet in loondienst, maar werken als zelfstandige. Door coaches van IDplein worden kandidaten intensief begeleidt bij alle aspecten die met zelfstandigheid te maken hebben. Het is een hele uitdaging om zelfstandige te worden, maar de gastouder is dan ook eigen baas.

Heeft u interesse? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dat kunt u doen via uw klantmanager bij de DWI, of bel voor meer informatie naar IDplein: 0800-0308 (gratis) voor een kennismakingsgesprek. Ook als u een WW of WAO-uitkering ontvangt kunt u reageren.

IDplein

IDplein voert door het hele land projecten en trajecten uit die erop gericht zijn mensen weer op weg te helpen. Dat kan zijn door ze te helpen bij het vinden van werk, door jongeren te begeleiden terug naar school of mensen te helpen met het weer op de rails zetten van hun leven. Voor de uitvoering werkt IDplein samen met kleine zelfstandigen die gespecialiseerd zijn op een bepaald onderwerp en de regio kennen. Het gastouderproject in Amsterdam wordt uitgevoerd in samenwerking met Ben Kremer van B222B en Annemarie Reintjes van AR Coaching.

informatie voor de redactie
Wilt u meer informatie over dit project, neem dan contact op met Maarten Freriks van IDplein (06-18848950) of Annemarie Reintjes (06-21450768). Via coach Annemarie Reintjes kunt u ook in contact komen met aspirant gastouders die reeds aan het traject begonnen zijn en al bijna zover zijn dat ze gaan starten.


---- --