Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 17 oktober 2007

Nieuwe poel voor amfibieën in Landgoed Oud-Woestduin

Landschap Noord-Holland gaat een nieuwe poel graven voor salamanders, kikkers en padden op het Landgoed Oud-Woestduin tussen Vogelenzang en Heemstede. Deze poel komt in de zon te liggen en zal volop begroeid raken met waterplanten. Nu zoeken de amfibieën de spiegelvijver op die niet echt geschikt is voor deze beestjes. De spiegelvijver is ooit gegraven om de wandelaar te verrassen met een mooi optisch effect: spiegelende boomtoppen in het water. Particulieren, fondsen en een bedrijf financieren de nieuwe poel.

De amfibieënpoel is al lang een wens van Landschap Noord-Holland. De spiegelvijver moet namelijk vanwege de cultuurhistorische waarde vrijgehouden worden van blad en waterplanten. Maar als er kikker- en paddendril aanwezig is, kan de vijver niet geschoond worden. Daarom wordt even verderop een poel gegraven waar de omstandigheden voor amfibieën optimaal zullen zijn. Veel zon, waterplanten en zuurstof. Boswachter Jeroen Engelhart verwacht er veel kleine watersalamanders, bruine kikkers, gewone padden en rugstreeppadden. Vooral die laatste is een heel bijzonder beest dat vanwege de zeldzaamheid zwaar beschermd is.

In de 18e eeuw werd het duingebied van Woestduin ingericht naar ontwerp van Adriaan Snoek. De spiegelvijver dateert uit die tijd. De oude bomen spiegelen prachtig in het donkere water. De spiegelvijver is net als de zichtassen en uitzichtpunten, één van de optische vernuftigheden van de 18de eeuwse landschapsarchitecten. Landschap Noord-Holland vindt dat cultuurhistorische aspect belangrijk.

De nieuwe poel krijgt een doorsnede van ongeveer 30 meter en is op het diepste punt drie meter diep. Het vrijkomende zand wordt deels ter plaatse verwerkt en deels in het ruiterpad van Woestduin. Voor de ruiters zal dit enkele dagen van ongemak met zich mee kunnen brengen. De verwachting is dat Firma Jansen uit Noordwijkerhout eind oktober met de werkzaamheden begint.

De aanleg van de poel kost ongeveer ¤ 10.000 en is mogelijk door giften van enkele particulieren. De heer Gumbs gaf een gift, Yvonne van der Heijden verkocht jarenlang zelfgemaakte kaarsen voor dit project, Letizia Baas en Willem Bottenberg verzamelden geld op hun huwelijksjubileum en Nico Jonker vroeg op zijn verjaardag geen cadeaus maar geld. Verder betaalt het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Firma Ideële Verzekeringen mee.