Digitale Gemeente Houten

Windmolens leggen het loodje door tegenwind!

woensdag 17 oktober 2007 - Bron: Comité AR-Veerwagenweg

Vandaag werd bekend dat Raad van State het bestemmingsplan Windturbines Veerwagenweg van de gemeente Houten heeft vernietigd. Het is wederom een glorieuze overwinning voor het Comité AR/Veerwagenweg geworden. Na de vernietiging van de milieuvergunning, is dit dus de tweede nederlaag die het gemeentebestuur van Houten moet incasseren. De vaste kern van het Comité verkeert in euforiestemming en heeft als blijk hiervan de vlag uitgehangen . Al tijden was het wachten op de uitspraak van de zitting die werd gehouden op 19 juli jl. Meestal wordt een uitspraak na 6 weken gedaan, maar wegens de vakantie kon het iets langer duren. Het werden dus uiteindelijk 13 zenuwslopende weken.

De bewoners van de Veerwagenweg zijn al vanaf 2000 bezig met windenergie; sinds het bekend werd dat de gemeente Houten hierop in wilde zetten. De gemeenteraad had besloten om een energiedoelstelling van 11% grotendeels in te willen vullen door windenergie en dat de locatie Veerwagenweg daar wel geschikt voor leek. In 2004 werd de opgedane kennis provinciaal gebundeld in de actiegroep Geen Windmolens Bij Woonwijken doordat er een nieuw Streekplan werd gemaakt waarin nog meer mogelijke locaties voor windenergie in zouden worden opgenomen.
De acties van de provinciale actiegroepen kregen landelijke bekendheid en leidde tot aansluiting bij het landelijke netwerk genaamd Nationaal Kritisch Platform Windenergie.

Dat nu alle inspanningen van het Comité eindelijk worden beloond door de Raad van State, geeft de bewoners een goed gevoel. Keer op keer werden de argumenten resoluut van tafel geveegd door de gemeenteraad en de Provincie met weerleggingen die voorgekauwd werden door de energiewereld en andere belanghebbenden. Desalniettemin blijft het knagen dat burgers telkens worden gedwongen om via de rechter hun gelijk te moeten halen.

Het Comité AR-Veerwagenweg wil tevens via deze weg, alle mensen bedanken die aan dit succes hebben bijgedragen. Zonder hun steun,( juridisch, financieel, technisch of moreel) en zonder de medewerking van de media was het ongetwijfeld een stuk lastiger geweest.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).