Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA pleit voor overleg met interimsector om racisme tegen te gaan (17/10/07)

Tijdens het actualiteitsdebat dat in het Vlaams parlement werd gehouden naar aanleiding van het incident rond Deutsche Bank en een interimkantoor, pleitte Gino De Craemer ervoor alles eerst binnen de juiste context te bekijken en pas dan én in samenspraak met de sector passende oplossingen uit te werken. Anders loopt men het reële risico met een kanon op een mug te willen schieten en zal de collaterale schade groter zijn dan het resultaat, ook ten nadele van de allochtone Vlamingen zelf.

Naar aanleiding van het incident rond de Deutsche Bank pleitte het interculturele platform Kif Kif in een vijfpuntenplan o.a. voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie en de invoering van interne zwarte lijsten. Dergelijke maatregelen zijn volgens Gino De Craemer niet alleen buiten proportie, ze criminaliseren de ganse sector en zullen het onderzoek geenszins versnellen of efficiënter laten verlopen.

Zeker, bestaande misbruiken moeten aangepakt worden maar de instrumenten hiervoor bestaan reeds! Op federaal vlak is er de anti-discriminatiewet en op Vlaams niveau kunnen klachten omtrent discriminatie gemeld worden bij zogenaamde meldpunten zoals de Vlaamse Sociale Inspectie. Waarom dan nog nieuwe maatregelen of commissies in het leven roepen als de nodige instrumenten en kanalen aanwezig zijn, vroeg Gino De Craemer.

De sector zelf heeft de laatste jaren al heel wat inspanningen geleverd om discriminatie tegen te gaan en diversiteit op de werkvloer te stimuleren. In maart 2006 ondertekenden de Federatie en haar leden een Charter voor diversiteit, er werd een Gedragscode opgesteld en een ombudsdienst voor klachten opgericht. De uiteindelijke aanwerving zal daarentegen altijd door de klant en dus de bedrijven gebeuren. Stellen dat de uitzendsector stelselmatig allochtonen benadeeld, is dan ook op zijn minst onterecht, aldus De Craemer.

De impact van uitzendarbeid is ook niet te onderschatten. Heel wat schoolverlaters doen via uitzendwerk hun eerste werkervaring op, oudere werknemers kunnen op een flexibele manier van job veranderen, geraken opnieuw aan werk na een herstructurering en via campagnes wordt diversiteit op het werk gestimuleerd. Daarnaast vormt interimarbeid voor allochtonen een prima inschakelingsinstrument op de arbeidsmarkt.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be