KNHS


Sectorraad Paarden positief over positie paarden in nota Dierenwelzijn 17 oktober 2007

De Sectorraad Paarden (SRP) is verheugd over het feit dat paarden als aparte sector in de nota Dierenwelzijn van minister Verburg opgenomen zijn. Dat de minister vertrouwen heeft in de sector blijkt uit het feit dat zij de sector vraagt om zelf te komen met beleid voor welzijnsverbeteringen en vele door de SRP aangedragen aandachtspunten zijn overgenomen in de nota.

De minister kiest in haar nota Dierenwelzijn voor een evenwichtige benadering om het dierenwelzijn te verbeteren. De plannen die erin genoemd staan sluiten aan bij de reeds genomen initiatieven in de paardensector. De minister wil dat de sector binnen een jaar met een plan van aanpak komt tot de noodzakelijke welzijnsverbeteringen (huisvesting, voeding, transport en trainingsmethoden) waarbij zij inzet op realisatie binnen 3 jaar. Daarnaast verwacht zij dat de sector haar verantwoordelijkheid neemt en het couperen van paardenstaarten beëindigt.

De door de minister genoemde plannen zijn ambitieus, maar de SRP vindt dat het kabinet hierbij meer ambitie moet tonen door innovaties, onderzoek en voorlichting meer te stimuleren en te ondersteunen. Met name de voorlichting, bewustwording en kennisoverdracht naar de (hobby) houders dient sterk verbeterd te worden om zodoende de welzijnsproblemen en mogelijke oplossingsrichtingen beter onder de aandacht te kunnen brengen.

De SRP heeft al een zo volledig mogelijke inventarisatie verricht naar de mogelijke welzijnsproblemen binnen de sector. Vanuit deze inventarisatie is er een hoofdaandachtspunten lijst geformuleerd die ook voorgelegd is aan de directie Landbouw van LNV en de Dierenbescherming. De SRP wil daarnaast kritisch kijken naar de door WUR ASG vastgestelde knelpuntenlijst, zoals o.a. het eenzijdig gericht fokbeleid op de topsport dat volgens de sector geen welzijnsprobleem is. De sector is trots op de internationale successen van haar fokbeleid.
Daarnaast wordt het transport van sportpaarden over lange afstanden genoemd als aandachtspunt, waarbij de sector erop wil wijzen dat er geen diersoort zo goed vervoerd wordt als de Nederlandse sportpaarden.

Aan de hand van deze aandachtspuntenlijst gaat de SRP in samenspraak met betrokken partijen een plan van aanpak opstellen, waarin opgenomen worden de reeds ondernomen acties en geformuleerd beleid en wordt aangeven wat de mogelijke oplossingsrichtingen zijn voor de nog te nemen acties en het benoemen van de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen.

Binnen de sector is welzijn reeds velen jaren een centraal thema, waarbij vele initiatieven zijn genomen om het welzijn van paarden te verbeteren. Voorbeelden zijn o.a. groepshuisvesting bij opfok en het aanpassen van het wedstrijdreglement ter bescherming van jonge paarden. De Nederlandse paardensector loopt op het gebied van dierenwelzijn voorop en onderscheidt zich internationaal. Investeringen en vernieuwing gaan hand in hand met de veranderingen in de maatschappij.

Bron: Sectorraad Paarden