Zimbabwe koerst aan op halen water-Milleniumdoelstelling


Bijna miljoen mensen schoon drinkwater door inzet innovatieve watertechnologie

ZIMBABWE, 20071016 -- De organisatie Pump Aid, gevestigd in Zimbabwe, heeft door plaatsing van 3.000 innovatieve waterpompen gedurende de laatste paar jaar inmiddels 830.000 mensen op het platteland van schoon drinkwater voorzien. Door deze grootschalige inzet van innovatieve watertechnologie is Zimbabwe onverwacht goed op weg om de millennium doelstelling voor water te halen: het tot de helft terugbrengen van het aantal mensen zonder duurzame toegang tot schoon drinkwater. Nederlandse organisaties zoals Connect International (recent winnaar van de Transparantprijs 2007), Arrakis, en de Practica Foundation spelen een belangrijke rol bij de kennisoverdracht van deze en andere innovatieve watertechnieken voor drinkwater en irrigatie.

Het Pump Aid project dat de technologie introduceert voorziet in de plaatsing van nog eens 37.000 zogenaamde "touwpompen" in de periode 2008 tot en met 2015. Dit is genoeg om de drinkwatervoorziening van 8 miljoen mensen veilig te stellen, waarvan 6 miljoen in Zimbabwe. Vergeleken met de gebruikelijke metalen zuigerhandpompen verlaagt de touwhandpomp, die is gemaakt van lokale materialen, de kosten van waterpompen met een factor vijf. Dit brengt betere watertechnologie binnen het bereik brengt van vele miljoenen arme boeren.

Dit succesverhaal laat zien dat de grootschalige inzet van kleinschalige technologie een grote impact kan hebben op de watervoorziening in ontwikkelingslanden. In dit geval betreft het de introductie van een uiterst simpele maar zeer doeltreffende waterpomp, met lokaal beschikbare middelen en kennis te produceren. Kleinschalige, betaalbare en lokaal produceerbare technieken op het gebied van handmatig geboorde waterputten, waterwinning, opslag, irrigatie, en waterbehandeling op huishoudniveau, worden collectief wel smart tecs genoemd. Ze worden onder ander gestimuleerd door het Nederlands Water Platform (NWP), een samenwerkingsverband tussen zo'n 130 bedrijven, organisaties en instituten gespecialiseerd op het gebied van water.

De smart tecs hebben in de afgelopen tien jaar laten zien dat ze de potentie hebben om de rurale watervoorziening duurzamer en goedkoper te maken. Zo gebruiken in Nicaragua nu 1 miljoen mensen de touwpomp, één van de meest succesvolle nieuwe technieken. In het zuiden van Tanzania zijn door het toepassen van deze nieuwe mogelijkheden de kosten van rurale waterpunten--een combinatie van een handmatig geboorde waterput en een touwpomp--gedaald van 3000 naar 600 US$. Wereldwijd kunnen naar schatting meer dan 400 miljoen mensen in rurale gebieden profiteren van deze nieuwe opties.

Nederlandse organisaties die werken aan kennisoverdracht op het gebied van smart tecs zijn onder andere Practica foundation en Connect International. De Practica Foundation draagt technische kennis over aan ontwikkelingslanden door middel van trainingen aan lokale bedrijfjes en organisaties. Stichting Connect International organiseert kleinschalige en duurzame zelfhulp projecten in ontwikkelingslanden. Op dit moment richten de activiteiten van Connect International zich in hoofdzaak op het Tazamo-project, dat tot doel heeft om de gezondheid, welvaart en welzijn van 1 miljoen arme mensen in rurale streken in Tanzania, Zambia en Mozambique te verbeteren.

Pump Aid is werkzaam in Zimbabwe, in de Eastern Highlands van de provincie Manicaland. Op dit moment breidt Pump Aid haar werkzaamheden uit naar Malawi en Mozambique, en ook andere Afrikaanse landen hebben interesse getoond in deelname aan de verspreiding van de nieuwe waterpomptechnologie.





Stichting Connect International