Gemeente Tytsjerksteradiel


poverty requiem 17 oktober 2007

Poverty Requiem in Fryslân wereldwijd de grootste uitvoering

De Friese uitvoering van het Poverty Requiem (Afscheid van de armoede), dat op 17 oktober wereldwijd in meer dan twintig landen zal worden gezongen, wordt de grootste uitvoering ooit. De organisatie, centrum Tûmba voor wereldburgerschap en gelijke behandeling, verwacht 777 zangers in Sportstad Heerenveen (naast het Abe Lenstra Stadion).

Het Poverty Requiem is een muzikaal protest tegen de wereldwijde armoede, maar tegelijk - in de woorden van dirigent Jildou Talman - "een prachtige, maar complexe en daardoor uitdagende compositie. Een spannend muzikaal avontuur". Het is een requiem met een maatschappelijk doel: mensen te laten voelen dat het niet deugt dat tweederde van de wereldbevolking in diepe armoede leeft. Wie meedoet verheft zijn of haar stem tegen de wereldwijde armoede en ongelijkheid.

Honderden zangers oefenen momenteel thuis of in koorverband het requiem in. "Complete koren meldden zich aan", zegt Erica Tervelde van Tûmba, "en vorige week nog kregen we een aanmelding van een bank uit Heerenveen. Daar doen ze met een hele afdeling van 15 mensen mee. Ook Friese politici kiezen positie, verschillende raadsleden en de gedeputeerden Anita Andriesen (PvdA) en Piet Adema (CU) zingen mee".

Het Poverty Requiem is gecomponeerd door Peter Maissan en heeft een opvallende librettist: Sylvia Borren, al jaren directeur van Oxfam Novib. Waarom een Poverty Requiem? "Sylvia bezocht een uitvoering van de Matthäus die ik dirigeerde", zegt Maissan. "En daarna vroeg ze zich hardop af of je op de muziek van de Matthaus misschien ook een tekst zou kunnen maken die zou gaan over armoede en ongelijkheid. 'Nee!', zei ik toen, 'van de Matthaus moet je afblijven!' Nou, toen kwam het er al snel op neer dat ik een nieuwe compositie moest gaan schrijven."

Het Poverty Requiem gaat over het onrecht en de strijd van mensen die in armoede leven. Dat blijkt uit de namen van de vijf delen: Born to Suffer, Implosion, Mourning, So What en Hope. Voorafgaand aan het requiem houdt Sylvia Borren aan de hand van deze delen een inleiding over internationale armoedebestrijding. Solisten zijn Maeike Sijtsma en Judith Fledderus uit Leeuwarden. De avond wordt gepresenteerd door Leeuwarder Courant-columnist Jantien de Boer.

toegang

Kaarten à ¤ 10 zijn te reserveren bij Sportstad Heerenveen (tel: (0513) 614 830. U kunt ook kaarten kopen bij Tûmba, Eewal 56 in Leeuwarden. Of stuur een e-mail naar: sportcentrum@sportstadheerenveen.nl