Persservice Unicef

Let op: onder embargo tot 00:01 uur 17 oktober 2007

VOORUITGANG IN DE STRIJD TEGEN MALARIA

Seattle/Den Haag, 17 oktober 2007 - In de Afrikaanse landen beneden de Sahara is aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen malaria. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport 'Malaria and Children', dat Unicef namens het internationale 'Roll Back Malaria Partnership' opstelde. Het rapport toont een grote toename in de productie van geïmpregneerde muskietennetten en een verbetering in de distributie ervan. Steeds meer kinderen krijgen niet alleen nieuwe muskietennetten, maar ook betere medicijnen tegen de ziekte.

Het rapport 'Malaria and Children' laat een grote toename zien in het wereldwijde aanbod van geïmpregneerde muskietennetten tussen 2004 en 2006. De jaarproductie van de netten is in deze periode ruim verdubbeld van 30 naar 63 miljoen exemplaren. Het aantal geïmpregneerde muskietennetten dat Unicef afnam verdrievoudigde in dezelfde periode tot 25 miljoen, en is nu twintig keer groter dan in het jaar 2000.

Maar niet alleen de productie van de muskietennetten nam toe, ook de distributie ervan verbeterde. Het verspreiden van de netten aan gemeenschappen die het zwaarst getroffen worden is in veel landen succesvol opgenomen in de bestaande programma's tegen moeder- en kindsterfte, vaccinatieprogramma's en zwangerschapszorg. Het 'Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria', een publiekprivaat samenwerkingsverband dat fondsen verleent aan de gezondheidszorg, heeft haar distributie van muskietennetten uitgebreid. In 2004 verspreidde zij 1,35 miljoen netten, in 2006 waren dat er al 18 miljoen.

Uit de beschikbare data blijkt dat 16 van de 20 Afrikaanse landen beneden de Sahara sinds 2000 het verbreidingsgebied van muskietennetten ten minste hebben verdrievoudigd. In Gambia heeft de helft van alle kinderen nu de beschikking over een muskietennet, en de dekking in Sao Tomé en Principe, Guinee-Bissau en Togo ligt rond de 40%. In Ethiopië zijn sinds 2005 18 miljoen netten verspreid.

De nieuwe cijfers zijn bemoedigend. Echter, het wereldwijde gebruik van geïmpregneerde muskietennetten blijft nog altijd achter bij de doelstelling. Ook krijgen veel kinderen niet de meest effectieve medicijnen tegen malaria. "Jaarlijks sterven in de Afrikaanse landen beneden de Sahara nog altijd 800.000 kinderen onder de vijf jaar aan malaria", meldt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. "Het onder controle krijgen van de ziekte is van essentieel belang voor de gezondheidstoestand van kinderen en de economische ontwikkeling van de getroffen landen. Onderzoek toont aan dat malaria vooral de armste mensen treft en hen verder tot armoede brengt."

Medicijnen
In alle landen beneden de Sahara krijgt 34% van de kinderen met koorts medicijnen tegen malaria, maar veel van hen krijgen niet de meest effectieve medicijnen toegediend. Uit het rapport blijkt dat bijna alle landen hun nationale beleid wel hebben aangepast om een meer effectieve malariabehandeling mogelijk te maken, maar het beleid nog niet overal is doorgevoerd. De meest effectieve behandeling tegen malaria is ACT (Artemisinin-gebaseerde Combinatie Therapie) en bestaat uit twee medicijnen.. Het aantal ACT-behandelingen is sinds 2005 toegenomen. De komende jaren zullen naar verwachting veel meer kinderen de effectieve behandeling tegen malaria krijgen.

Om de laatste 'obstakels' te overwinnen zijn meer geld van donoren én meer inspanningen van nationale overheden nodig. Het rapport beveelt aan dat deze inspanningen vanuit en met de lokale gemeenschappen worden opgezet, en pleit voor het integreren van malariabestrijding in bestaande hulpprogramma's.


* * *