Bve Raad



Ruim baan voor werknemers mbo-onderwijs:
Sociale partners mbo-sector bereiken principeakkoord

De MBO Raad en de onderwijsbonden, AOb, CNV Onderwijs, ABVAKABO FNV en UNIENFTO/CMHF hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve). Hart van de cao zijn de afspraken die werkgevers en werknemers hebben gemaakt over de invulling van de werkverdeling die nadrukkelijk bij de mensen op de werkvloer komt te liggen.

De sector staat voor grote veranderingen door onder meer de invoering van competentiegericht beroepsonderwijs. Een ingrijpend proces dat veel vraagt van de werknemers in het onderwijs. Het is dan ook belangrijk dat zij invloed hebben op de werkverdeling. In de nieuwe cao is vastgelegd dat de werknemers van de onderwijsinstellingen veel ruimte krijgen om met elkaar in teams de onderwijstaken te verdelen. Daarnaast hebben MBO Raad en onderwijsbonden goede afspraken gemaakt over investeren in scholing en professionalisering. Verder biedt het akkoord 7,4 procent loonsverhoging inclusief een volledige dertiende maand in 2009. Het akkoord kent een looptijd van twee jaar (1 februari 2007 - 1 februari 2009).

Het principeakkoord is het resultaat van een jaar lang onderhandelen en volgt op een periode van spanningen die vorige week leidden tot de start van estafettestakingen. MBO Raad en onderwijsbonden zullen het akkoord met een positief advies aan de respectievelijke achterbannen voorleggen en zijn beide tevreden dat het mbo-onderwijs nu een goede cao heeft.

In de mbo-sector werken 53.000 werknemers in rocs, AOCs en vakscholen.