VVD


17-10-2007

"Voorkomen is beter dan genezen"

"Voorkomen is beter dan genezen", dat is het uitgangspunt van nieuwe Europese plannen voor een strategie voor een betere dierengezondheid. Vandaag zullen Europarlementariërs en deskundigen, onder leiding van Lily Jacobs (PvdA), hierover debatteren. Europees commissaris Markos Kyprianou komt zijn visie verdedigen.

Directeur van OIE (World Organisation for Animal Health), dr. Bernard Vallat, zal de nieuwe strategie van commentaar voorzien.

Aansluitend zullen in twee groepen verschillende aspecten van dierenziektebestrijding bediscussieerd worden. De eerste sessie zal zich vooral richten op de inzet van vaccinatie bij de bestrijding van dierenziekten. Volgens Europarlementariërs Jan Mulder (VVD) en Lily Jacobs (PvdA) moet vaccinatie een veel grotere rol krijgen bij dierziektebestrijding: "Vaccinatie past uitstekend bij de voorkomen-is-beter-dan-genezen strategie van de Europese Commissie."

Daarnaast zal gesproken worden over het harmoniseren van de kosten, die bij een uitbraak van een ziekte over de betrokken Europese landen verdeeld worden. In Nederland betalen boeren, via het Dierengezondheidsfonds, voor een groot gedeelte zelf het nationale deel van de rekening, terwijl in de meeste andere Europese landen de nationale overheid deze kosten voor haar rekening neemt. Mulder: "Deze situatie leidt tot concurrentievervalsing, omdat Nederlandse boeren wel mee moeten betalen, in tegenstelling tot veel van hun Europese collega's. De manier waarop de kosten gedekt worden moet daarom geharmoniseerd worden."

De conferentie die vandaag in het Europees Parlement te Brussel gehouden wordt, is gezamenlijk georganiseerd door de europarlementariërs Lily Jacobs (PvdA), Jan Mulder (VVD), Neil Parish(PPE)-voorzitter van de landbouwcommissie in het Europees Parlement, Elisabeth Jeggle (PPE) en COPA-GOGECA (Europese koepelorganisatie van boerenorganisaties en coöperaties).