Gemeente Dongeradeel



---

Politiek café kijkt terug en vooruit

Op 18 oktober organiseren Jelle Arjaans en Sytze Dijkstra weer een politiek café. Deze keer weer op de vertrouwde donderdagavond. Tussen 20.00 en 22.00 uur is iedereen die nader kennis wil maken met de lokale politiek van harte welkom in t Raedhûs in Dokkum.

Er wordt deze avond zowel terug als vooruit gekeken. Ids Jousma is voormalig raadslid voor het CDA en manager van ziekenhuis De Sionsberg. Met hem wordt kort besproken waarom hij is teruggetreden als raadslid. Tevens zal worden gesproken over de verkiezing van De Sionsberg tot beste ziekenhuis van Nederland.

Met de statenleden Sicco Boorsma (ChristenUnie) en Pytsje de Graaf (FNP) wordt teruggeblikt op de formatie van het college van Gedeputeerde Staten eerder dit jaar. Boorsma viel als kandidaat-gedeputeerde persoonlijk buiten de boot en ook de FNP kwam tegen de verwachtingen in niet in het nieuwe college. Hoe hebben beiden dit beleefd en hoe functioneren ze nu?

Het actuele item van dit moment zijn natuurlijk de plannen voor gemeentelijke fusie herindeling. Wie wil met wie en hoe ver wenst men daarin te gaan? Roel Cazemier (VVD en voorzitter NOFA) en Hans Halbesma (CDA) geven hun mening.

Willem Schoorstra, schrijver uit Ternaard, zal voordragen uit eigen werk en zorgt daarmee voor de nodige culturele afwisseling.

Leek de gemeenteraad aanvankelijk nogal terughoudend te zijn over de invoering van een toeristenbelasting, inmiddels heeft de meerderheid daar wel mee ingestemd. Samen met de fractievoorzitters Jouke Douwe de Vries (CDA) en Jornt Ozenga (PvdA) worden de voor- en nadelen van deze nieuwe gemeentelijke belasting besproken.
Anton van der Aar (VVD) is kort geleden geïnstalleerd als nieuw raadslid. Om hem enigszins te leren kennen, wordt hem een dertigtal dilemmas voorgelegd.

De gemeente dient de komende jaren flink op de uitgaven te bezuinigen. Er is een lijst opgesteld met ruim 40 bezuinigingsmogelijkheden. Via een aantal hoorzittingen heeft men hierover gesproken met burgers, organisaties en instellingen. Wat heeft dit opgeleverd en wie zijn de dupe? Marry Nagtegaal (ABD) en Jan Visser (FNP) geven een eerste schot voor de boeg.

Radio NOF zendt het politiek café live op de radio uit.