Ingezonden persbericht


Persbericht

De Bibliotheca Philosophica Hermetica viert haar 50-jarig jubileum uitbundig

Hermetische Bibliotheek keert terug in het Huis met de Hoofden Op 18 oktober as. om 16.00 uur organiseren de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) en Bureau Monumenten & Archeologie een feestelijke receptie ter gelegenheid van de overdracht van het Huis met de Hoofden, waar de BPH na een ingrijpende renovatie zal worden gehuisvest. Op 15 november om 14.30 uur ondertekenen namens de Gemeente Amsterdam burgemeester Job Cohen en voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Centrum Els Iping de overdrachtsakte voor het monumentale Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht 123 met Joost R. Ritman, stichter van de Bibliotheca Philosophica Hermetica en de nieuwe eigenaar van het pand. Voor deze gelegenheid is de beletage geheel voorzien van een 17e-eeuws interieur om een voorsmaak te bieden van de toekomstige museale functie van het Huis met de Hoofden. Het Huis met de Hoofden, dat in 1622 werd gebouwd, was lange tijd het woonhuis van de roemruchte familie De Geer. Zij boden er in 1656 de Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) een veilige haven. Comenius, die de laatste 14 jaar van zijn leven in Amsterdam woonde, wordt tegenwoordig nog steeds geroemd als grondlegger van de moderne pedagogie en voorvechter van de wereldvrede.

Pas enkele weken geleden deed het Ritman Instituut een spectaculaire ontdekking, die tijdens de receptie in het Huis met de Hoofden op 18 oktober voor het eerst wereldkundig wordt gemaakt. De familie De Geer bezat een bibliotheek die niet alleen inhoudelijk grote overeenkomst vertoont met die van de Bibliotheca Philosophica Hermetica maar een even groot aantal oude drukken en handschriften bevatte als de BPH nu bezit. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat de familie De Geer op grote schaal onderzoek en publicaties ondersteunde van dissidente schrijvers en filosofen, geheel in de geest van de vrije Republiek der Nederlanden. De huisvesting van de BPH met haar bibliotheek, onderzoeksinstituut en uitgeverij in het Huis met de Hoofden is geheel in overeenstemming met haar oorspronkelijke functie!

De toekomstige podiumfunctie van het Huis met de Hoofden krijgt volgend jaar al vóór de renovatie gestalte met diverse activiteiten, waaronder een tentoonstelling en congres in het kader van de Manifestatie 'Amsterdam Wereldboekenstad 2008' rondom de zeventiende-eeuwse Amsterdamse filosoof Benedictus de Spinoza. De tentoonstelling, met als titel 'Libertas philosophandi'. Spinoza als gids voor een vrije wereld, duurt van juli tot september 2008. Bovendien is het Huis met de Hoofden beschikbaar voor andere activiteiten rondom Spinoza, bijvoorbeeld met betrekking tot Spinoza als venster in de nieuwe onderwijscanon.

Jubileumtentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica te Bloemstraat 15: Op 26 oktober om 17.00 uur precies openen Minister Ronald Plasterk (OCW) en Prof. Dr. H. Schmidt-Glintzer (directeur van de Herzog August Bibliothek te Wolfenbüttel) in de huidige locatie van de BPH te Bloemstraat 15 in Amsterdam een overzichtsexpositie van handschriften en oude drukken van het werk van de beroemde Duitse theosoof Jacob Böhme (1575-1624). Deze jubileumtentoonstelling met als titel 'Böhmes Weg in de Wereld' is voor publiek geopend van 29 oktober 2007 tot 2 mei 2008. Bij deze gelegenheid wordt hen het eerste exemplaar uitgereikt van de jubileumbundel Jacob Böhmes Weg in die Welt. De tentoonstelling is opgezet rondom de verzameling boeken zoals deze eerder (ca. 1640) bijeengebracht is door de Amsterdamse koopman Abraham Willemsz van Beyerland, die veelvuldig te gast was in het Huis met de Hoofden. Vanaf het begin geliefd èn omstreden is het werk van Böhme door de eeuwen heen punt van discussie en bewondering geweest. Zijn volgelingen probeerden zijn geschriften te redden waar autoriteiten deze in beslagnamen. Terwijl een vader de auteur om zijn teksten aangaf, zette de zoon zich juist in om dezelfde werken te publiceren. Jacob Böhme, de philosophicus teutonicus, is uiteindelijk de meest gelezen Duitse theosoof geworden. In het zeventiende-eeuwse tolerante Amsterdam wist koopman Abraham Willemz van Beyerland vele originele handschriften te verwerven, vertalen en in druk uit te geven. De toegang tot deze tentoonstelling is gratis. Voor nadere informatie over tentoonstelling en bundel zie de bijlage en www.ritmanlibrary.nl