Gemeente Groningen



vrijdag 12 oktober 2007:
Nieuwe koers voor Natuur- en Milieueducatie in Groningen

Het College van B & W presenteert een nieuwe koers voor natuur- en milieu educatie in Groningen: Natuur- en Duurzaamheideducatie (NDE). Met deze nieuwe aanpak wil de gemeente samen met de scholen én de natuur- en milieuorganisaties zoveel mogelijk kinderen dichter bij de natuur brengen, zodat onze jeugd de kans krijgt bij te dragen aan een duurzame samenleving. Het college wil daar EUR265.000,- extra voor uittrekken. De nieuwe aanpak is tot stand gekomen in samenspraak met de natuur- en milieuorganisaties organisaties in het Noorden en scholen in de gemeente Groningen.

Groningen wil op termijn de duurzaamste stad van Nederland worden. Natuur- en milieueducatie speelt daarbij een cruciale rol. De gemeente brengt natuur- en milieuactiviteiten dichter bij scholen, verspreid over de stad en meer in wijken.
De nieuwe koers `Natuur- en Duurzaamheideducatie' onderscheidt drie thema's: de school, de wijk en de stad.

Belangrijk thema is de school waar de ecologische basisvorming plaatsvindt voor de jonge kinderen. De gemeente wil tenminste 60% van de basisschooljeugd bereiken met `belevingsactiviteiten' in de natuur. Dat kan op de school, maar ook via naschoolse activiteiten. Het gebruik van de tuinen wordt uitgebreid. De gemeente wil een extra schooltuin in Vinkhuizen en de educatieve functie van het Stadspark verstevigen. Ook ondersteunt de gemeente initiatieven als `groen voor grijs' of de vergroening rond Vensterscholen: eigen tuinen, aangepast openbaar groen in de omgeving van de school.

Naast de traditionele natuur- en milieueducatie zet het college in op de thema's de wijk en de stad om de natuur- en milieueducatie te verbreden en de verbinding te leggen met leren voor leefbaarheid en duurzaamheid. Met de school, de wijk en de stad wil de gemeente naast de kinderen op de basisschool ook natuur- en duurzaamheidactiviteiten faciliteren voor wijkbewoners en kinderen van het voortgezet onderwijs. Hierbij sluit de gemeente nauw aan bij het gemeentelijk duurzaamheidbeleid.

Duurzaamheidcentrum
Veel organisaties, bedrijven en bewoners spannen zich in voor duurzame ontwikkeling. Omdat er behoefte is aan een herkenbare plek, wil de gemeente een loket waar burgers en bedrijven terecht kunnen voor informatie en advies over allerlei zaken met betrekking tot duurzaamheid (duurzaam bouwen, energiebesparing, collectieve inkoop, energiefactuur controles en dergelijke).

De gemeente organiseert op 23 en 25 oktober 2007 een tweetal bijeenkomsten om de nieuwe koers met alle betrokken organisaties te bespreken.