Gemeente Borsele

Schrappen regels leidt tot eenvoudige regels

Heinkenszand, 18 oktober 2007

Het schrappen van regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente is nog niet zo gemakkelijk. Dat blijkt uit het advies van de werkgroep Deregulering Borsele, nadat deze zich boog over de APV. De werkgroep kwam met een goede oplossing: niet zozeer minder regels, maar het juist makkelijker en eenvoudiger maken voor de aanvrager.

In de Algemene Plaatselijke Verordening van een gemeente staan de regels die gelden binnen een gemeente. Of het nu gaat over geluidhinder, vuurwerk, verkopen van waar op straat of het parkeren van een vrachtauto, het wetboek van de gemeente, ofwel de APV, gaat er over.
De werkgroep Deregulering van de gemeente had de indruk dat er wel wat regeltjes uit deze lijst geschrapt konden worden. Samen met verenigingen, dorpsraden en winkeliers hebben ze de APV tegen het licht gehouden. Ook is gebruik gemaakt van adviezen van onder meer de VNG.
Uit het onderzoek blijkt dat het niet altijd verstandig is om zomaar regels volledig te schrappen. Als bomen gekapt kunnen worden zonder kapvergunning, wat gebeurt er dan met bijzondere bomen? En is het wel goed om sluitingstijden van de horeca los te laten? Of met lichtreclame, wat gebeurt daarmee als er geen regels meer voor zijn? De werkgroep adviseert nu dus aan de gemeente Borsele om regels te versimpelen en de voorschriften overzichtelijker te maken. Zo kunnen sommige vergunningen verleend worden voor onbepaalde tijd, om niet onnodig veel werk bij het verlengen te veroorzaken. Of kunnen er algemene regels komen voor het plaatsen van voorwerpen langs de weg, in plaats van verschillende regels per soort voorwerp. In andere gevallen wordt de vergunning veranderd in een melding, waardoor alleen bij de gemeente een activiteit gemeld hoeft te worden en geen vergunning hoeft worden aangevraagd. In het geval van de kapvergunning, vindt de werkgroep dat de gemeente zou moeten kiezen voor een lijst met bijzondere, niet te kappen bomen. Hierdoor kan de kapvergunning vervallen.