Gemeente Vlaardingen


Groen van Prinstererlyceum en Ertskranen worden monumenten

18 oktober 2007

De Ertskranen aan de Vulcaanhaven en het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen worden monumenten. Deze twee bouwwerken staan namelijk op de lijst van 101 topmonumenten uit de wederopbouw. Dat maakte minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maandag 15 oktober jl. bekend.

Ertskraan Vulcaanhaven

De monumenten die op de lijst staan, zijn van (inter)nationaal belang en hebben een architectonische of cultuurhistorische waarde. Ze zijn gebouwd tijdens de wederopbouw tussen 1940 en 1958. Opmerkelijk is dat niet alleen gebouwen in de lijst zijn opgenomen, maar ook industriële objecten, zoals de ertskranen aan de Vulcaanhaven.

Groen van Prinstererlyceum

Officieel beschermd
Om als rijksmonument in aanmerking te komen, moet een bouwwerk minimaal 50 jaar oud zijn. Een aantal belangrijke objecten uit de periode van de wederopbouw is daarom vooralsnog niet beschermd. De Tweede Kamer buigt zich nog over de lijst met geselecteerde monumenten. Daarna zijn de objecten officieel beschermd rijksmonument.

Themas
De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurschap en Monumenten (RACM) selecteerde de bouwwerken uit de periode van de wederopbouw op basis van de themas onderdak, verzorgingsstaat, economie, productie, techniek, verkeer, verzuiling, vorming, vrije tijd en herdenking.