Aanbesteden: helse klus

18/10/2007 12:07



Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck



"Ik hoor zelden positieve geluiden over aanbestedingen." Dat zegt Nicole Mallens van VNO-NCW over aanbestedingen in het nieuwste nummer van Sensor, het relatiemagazine van Group 4 Securicor. Mallens heeft forse kritiek op de wijze waarop de overheid haar opdrachten aanbesteedt. En dat had zij al voordat de ministers Koenders en Rouvoet hiermee de mist in gingen. Mallens pleit in het artikel onder meer voor een vermindering van de administratieve lasten die een aanbesteding met zich meebrengt.

Veiligheid op stations en in treinen
Veiligheid in en om stations is het werk van Frank Reitsma, directeur Concernveiligheid van NS. In het artikel over sociale veiligheid gaat hij in op de taak die de NS vervult bij het veiliger maken van stations en treinen. Omdat het gevoel van veiligheid samenhangt met de fysieke aanwezigheid van toezicht, is de NS een 'pilot' gestart met Service & Veiligheidsteams. Deze teams zijn voornamelijk op stations aanwezig. De NS overweegt nog om deze mensen flexibel in te zetten op de trein.

Verder in Sensor
De liberalisering van de Europese postmarkt zorgt ervoor dat TNT met minder werknemers toe kan. TNT is daarom het traject 'baan zoekt medewerker' gestart waarbij geprobeerd wordt een goede match te maken tussen werkgevers die op zoek zijn naar personeel en de TNT-postbodes. Group 4 Securicor zit juist te springen om goede medewerkers. De bedrijven werken nu samen om postbodes om te scholen naar beveiligingsmedewerkers.

Veiligheid op scholen staat steeds vaker in de belangstelling. Het Friesland College in Heerenveen heeft ervaring met het handhaven van de veiligheid op school. Sinds de opening in september vorig jaar werken hier dagelijks twee beveiligers. Zij lopen door de school en controleren bij de ingang of de leerlingen de verplichte schoolpas bij zich dragen. Zo dragen zij bij aan een veilige leeromgeving.

Maatschappelijke betrokkenheid
Haar maatschappelijke betrokkenheid toont Group 4 Securicor in het artikel over G4S 4Teen. Hierin worden veertien jonge sporters uit landen als Zuid-Afrika, India en Colombia voorgesteld die onder leiding van Haile Gebrselassie en gesteund door Group 4 Securicor zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Publiek-private samenwerking
Een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking op het gebied van beveiliging is de 'Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere'. De burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, vertelt in het artikel over de voordelen die collectieve beveiliging met zich meebrengt en over de uitbreiding van de veiligheidsdiensten.