Gemeente Enschede

Politie, justitie en gemeente Enschede delen informatie over TBS'ers

Proef informatievoorziening rondom TBS'ers 1 januari 2008 van start Er is overeenstemming bereikt tussen het ministerie van justitie, de politie en de gemeente Enschede over een proef om gedurende een jaar informatie te delen over TBS'ers die buiten de kliniek zelfstandig in de gemeente Enschede wonen of gaan wonen. De proef is opgezet naar aanleiding van het schietincident op 4 maart van dit jaar, waarbij een 44-jarige inwoonster van Enschede om het leven kwam.

Direct na het incident heeft burgemeester Den Oudsten gepleit voor een betere informatieuitwisseling tussen politie, justitie en gemeente. Het incident heeft geleid tot debatten in de Tweede Kamer. Bij motie is de regering verzocht te bevorderen dat tbs-klinieken altijd de burgemeester informeren over tbs-gestelden en tbs-voorzieningen in de gemeente. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft gisteren in de Tweede Kamer laten weten een pilot te gaan starten waarin de mogelijkheden om tot betere samenwerking te komen, kunnen worden verkend en beoordeeld. Burgemeester Den Oudsten van Enschede over de proef: "Het gaat erom de kans op herhaling van dergelijke incidenten zo klein mogelijk te maken. Dankzij de proef zitten partijen bij elkaar aan tafel die goed zicht hebben op de TBS'er en zo gezamenlijk de risico's kunnen beoordelen".

Casusoverleg
De proef die nu is opgezet omvat een maandelijks casusoverleg tussen de behandelende kliniek, Justitie, de reclassering, en de politie. In de proef loopt de informatievoorziening van en naar de burgemeester via de politie. Op deze manier bestaat de mogelijkheid om informatie vanuit de gemeente in te brengen in het overleg en kan de burgemeester worden geïnformeerd wanneer de overlegdeelnemers dat nodig achten. Het overleg wordt gebruikt om mogelijke risico's rondom TBS'ers die zelfstandig in de stad wonen in kaart te brengen, onder meer door ter zake doende informatie over de patiënt, eventuele contacten met de politie, het strafverleden, en de huidige leef- en woonomgeving in samenhang te bekijken.

Analyse
De proef loopt tot eind 2008. Na afloop worden de bevindingen ingebracht in een analyse door het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatiecentrum (W.O.D.C.) van het ministerie van justitie. Aan de hand daarvan kan worden bekeken of deze werkwijze landelijk ingevoerd gaat worden.

18 oktober 2007