Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2070800960 Ons kenmerk AV/CAM/2007/32597 Datum 18 oktober 2007 Onderwerp Kamervragen van het lid Lempens

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Lempens (SP) over forse boetes voor malafide uitzendbureaus, ingezonden 1 oktober 2007.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk AV/CAM/2007/32597

2070800960

Vragen van het lid Lempens (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over forse boetes voor malafide uitzendbureaus. (Ingezonden 1 oktober 2007)


1
Wat is uw oordeel over het bericht `Forse boetes voor malafide uitzendbureaus'? 1)

Antwoord vraag 1
De controle op de naleving van cao-bepalingen valt geheel onder de eigen verantwoordelijkheid van cao-partijen. Het is goed om te zien dat partijen die eigen verantwoordelijkheid serieus invullen.


2
Kunt u een overzicht geven van de geconstateerde overtredingen?

Antwoord vraag 2
De overheid is geen partij bij de controle op de naleving van de cao. Een overzicht van de geconstateerde overtredingen kan ik u dan ook niet overleggen. Uit het persbericht van de Stichting Naleving CAO Uitzendkrachten (SNCU) van 25 september jl. leid ik af dat het gaat om "het onjuist of totaal niet toepassen van reserveringen voor vakantiedagen, vakantiegeld, netto uurloon en uitkeringen inclusief vakantiegeld en/of geen uitbetaling van overuren of onregelmatigheidstoeslag".


3
Hoe duidt u het feit dat meer dan de helft van de uitzendbureaus ernstige overtredingen heeft begaan?

Antwoord vraag 3
Het betreft hier de helft van de onderzochte ondernemingen. Er is geen sprake van een representatieve steekproef maar van gericht onderzoek naar aanleiding van klachten uit de branche. De gemelde cijfers zijn dan ook niet bruikbaar voor extrapolatie.


4
Deelt u de mening dat er heel veel misstanden in de uitzendsector zijn? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?


5
Is het aannemelijk dat het aantal overtredingen minder zou zijn als er een vergunningplicht en een waarborgsom voor uitzendondernemingen zou bestaan? Zo neen, waarom niet? Deelt u de
---

Ons kenmerk AV/CAM/2007/32597

mening dat het nodig is om de vergunningplicht voor uitzendondernemingen opnieuw in te voeren? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vragen 4 en 5
Voor het antwoord op vragen 4 en 5 verwijs ik u naar mijn antwoord op vraag 11.


6
Deelt u de mening dat een boete voor de overtredingen voldoende is? Zo ja, waarom? Zo neen, welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord vraag 6
Onder de eigen verantwoordelijkheid van cao-partijen voor (de controle op) de naleving van cao-bepalingen valt ook het bepalen van eventuele sancties voor niet-naleving van cao- bepalingen.


7
Wat is uw mening over de benadeling van uitzendkrachten voor 8.000.000 euro? Bent u bereid de getroffen uitzendkrachten te helpen om hun nadeel gecompenseerd te krijgen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 7
De SNCU heeft in haar persbericht aangegeven dat de overtredende ondernemingen door de SNCU kunnen worden gevorderd om de schade met terugwerkende kracht te herstellen.


8
Is het bekend hoeveel werknemers in het afgelopen jaar naar de rechter zijn gestapt naar aanleiding van het in gebreke blijven van de uitzendwerkgever? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken?

Antwoord vraag 8
Hierover zijn thans geen gegevens voorhanden. Begin 2008 wordt u geïnformeerd over de ontwikkelingen in de uitzendbranche (zie ook het antwoord op vraag 11).


9
Deelt u nog steeds de mening dat voor de Arbeidsinspectie als de werkgever in gebreke blijft geen rol is weggelegd en dat de betrokken werknemer zich maar tot de rechter moet wenden? 2) Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 9
Mijn mening hieromtrent is niet gewijzigd. Wel wil ik aanvullend opmerken dat de Arbeidsinspectie ­ als nieuw element in de fraudebestrijding per mei 2007 ­ toeziet op de
---

Ons kenmerk AV/CAM/2007/32597

naleving van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Bij overtreding van de Wml legt de Arbeidsinspectie de werkgever een last onder dwangsom op om uitbetaling van het achterstallige loon af te dwingen.


10
Bent u voornemens om de namen van de uitzendondernemingen die in overtreding zijn bekend te maken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 10
Zoals bij vraag 1 is opgemerkt betreft het hier een initiatief van sociale partners en is het aan hen om de namen van de beboete bedrijven al dan niet bekend te maken.


11
Welke maatregelen gaat u nemen om de misstanden in de uitzendbranche daadwerkelijk aan te pakken en de naleving van rechten van uitzendwerkers daadwerkelijk te verbeteren?

Antwoord vragen 4, 5 en 11
Het is niet aan de regering, maar aan cao-partijen om gevolgen te verbinden aan de onderzoeksresultaten. Wanneer de vragensteller duidt op de misstanden in de uitzendbranche in het algemeen, dan verwijs ik naar de brief aan uw Kamer van 15 juni 2006 ( Kamerstukken II 2005/06, 17050, nr 326). In deze brief wordt het volgende opgemerkt: `Gelet op het voorgaande zijn wij voornemens de ontwikkelingen in de uitzendbranche op de voet te blijven volgen, via monitoring/onderzoek. Begin 2008 zal uw Kamer worden geïnformeerd over ontwikkelingen binnen de uitzendbranche. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal op dat moment worden bezien of het huidige pakket de beoogde trendbreuk heeft gerealiseerd dan wel of alsnog een vergunningstelsel of waarborgsom moet worden ingevoerd.'


12
Wordt de Stichting Naleving CAO Uitzendkrachten (SNCU) door de overheid ondersteund of geholpen bij het opsporen van overtredingen? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet en bent u bereid om alsnog alle nodige ondersteuning te bieden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 12
Cao-partijen kunnen (bij een algemeen verbindend verklaarde cao) de Minister verzoeken een onderzoek in te stellen naar de naleving van algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen. Dit verzoek kan worden ingediend wanneer cao-partijen een gegrond vermoeden hebben van niet-naleving, en alleen met het oog op rechtsvordering. Deze taak is belegd bij de Arbeidsinspectie.
Daarnaast maakt de SNCU gebruik van de mogelijkheid om vermoedens van onderbetaling (minder dan vereist volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag) of van
---

Ons kenmerk AV/CAM/2007/32597

overtredingen van de Wav, de Arbowet, de Atw en de Waadi te melden bij een centraal meldpunt bij de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie neemt de melding vervolgens in onderzoek. Dit is afgesproken als onderdeel van het flankerend beleid bij de invoering van het vrij verkeer van werknemers uit de Midden- en Oost-Europese lidstaten van de EU per 1 mei 2007. Via regelmatig overleg houden Arbeidsinspectie en SNCU onderlinge informatie- en kennisuitwisseling op peil.


13
Deelt u de mening dat alle uitzendondernemingen aangesloten moeten zijn bij de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de SNCU, zodat ze aan de minimale eisen moeten voldoen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 13
Ieder uitzendbureau is vrij zich bij een branchevereniging aan te sluiten. Het is dan ook niet aan mij om hierover een opvatting aan uw kamer kenbaar te maken. Daarnaast is de uitzend- cao algemeen verbindend verklaard. Alle uitzendondernemingen, of zij nu lid zijn van de ABU of niet, zijn daarom gehouden deze cao na te leven. Dit uiteraard met uitzondering van de uitzendbureaus die door mij zijn gedispenseerd van deze algemeen verbindend verklaring. Dit zijn bijvoorbeeld de leden van de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen, die hun eigen systematiek voor controle op de naleving van de (gedispenseerde) cao kennen.


1)
http://z.nu.nl/tabid/94/hmod/detail//htab/110/news_id/2000311013/pr/1173246/u/98/type/porta l/default.aspx

2) Aanhangsel handelingen nr. 1656, vergaderjaar 2006-2007


---