Ministerie van Defensie

18-10-2007 16:23

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Gouverneur Hamdam heeft dagelijks contact met de commandant PRT waarbij hij zich uitgebreid laat informeren en adviseren. Onlangs bezocht Hamdam (l.) Deh Rawod - Foto: Defensie

Twee konvooien van de United Nations Assistance Mission for Afghanistan (UNAMA) hebben afgelopen week de eerste noodhulpgoederen afgeleverd bij de bazaar van Deh Rawod. Afgelopen maanden zochten een groot aantal Afghaanse families hun toevlucht rondom de bazaar nadat ze waren gevlucht voor strijders van de Taliban. In Kandahar staan nog meer hulpgoederen gereed voor transport.

Om vooral civiel militaire projecten technisch zo goed mogelijk te ondersteunen wordt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van Task Force Uruzgan zo nu en dan ondersteund door reservisten met specifieke deskundigheid. Deze functioneel specialisten zijn al geruime tijd afgezwaaid bij Defensie, maar nemen voor een afgebakende periode onbetaald vrijaf van hun civiele werknemer om hun specialistische kennis aan te wenden voor de missie in Uruzgan. Defensie neemt hen weer terug in militaire dienst voor de periode van hun uitzending, om te adviseren bij het proces van wederopbouw in hun vakgebied. Zo werd afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van de landbouw. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek was dat de afhankelijkheid van één soort gewas de Afghaanse bevolking kwetsbaar maakt. Ook verdient de infrastructuur nog verbetering en zou een verbetering in de verspreiding van informatie zeer welkom zijn.

Het saffraanontwikkelingsprogramma in Uruzgan lijkt goed aan te slaan. Het programma is bedoeld om boeren een alternatief te bieden voor de teelt van papaver. Meer dan honderd boeren nemen momenteel deel aan het project.

Afgelopen week vonden weer verschillende shuraâs plaats. Onderwerp van gesprek was onder meer de veiligheidssituatie in Deh Rawod. Daarnaast zijn ook projecten besproken waaronder een irrigatieproject. Er is gesproken over de bouw van watermolens en dammen en veiligheid op de oevers van de rivier.

Het PRT heeft op 11 oktober een aantal lopende projecten in Tarin Kowt bezocht. Er werd een bezoek gebracht aan een politie-checkpoint vlakbij de Irish Crossing, een watersysteem van een moskee, de werkzaamheden aan een muur bij het Ministerie van Justitie en de gouverneurscompound.

De samenwerking tussen de Task Force Uruzgan en de nieuwe gouverneur en politiechef verloopt positief. De nieuwe gouverneur Hamdam heeft dagelijks contact met de commandant PRT waarbij de gouverneur zich uitgebreid laat informeren en adviseren. Op verzoek van de nieuwe politiechef heeft TFU ondersteuning geboden tijdens het suikerfeest dat plaatsvond na afloop van de Ramadan. Om voorbereid te zijn op mogelijke incidenten tijdens dit feest vroeg hij TFU ambulance capaciteit âstand byâ te laten staan. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

De politiechef Juma Gul heeft op 13 oktober een bezoek gebracht aan het PRT-huis waar hij een dagelijks overleg bijwoonde van de Afghan National Police en het PRT op Kamp Holland. Hij was zeer tevreden over de samenwerking met het PRT en de inspanningen om een betere politieorganisatie in Uruzgan neer te zetten. Hij heeft ook gesproken over de komst van nieuwe politiecursisten voor de Afghan National Auxilary Police (ANAP).

In deze periode kwamen de F-16âs niet in gevechtscontact. Nederlandse Apache gevechtshelikopters leverden één maal ondersteuning in de omgeving van Deh Rawod. Nederlandse grondeenheden hadden vijf keer vuurcontact in de omgeving van Deh Rawod. Rond patrouillebasis Poentjak werd twee keer waarschuwingsvuur afgegeven en één maal was sprake van een wederzijds vuurcontact. In Tarin Kowt werden op verschillende dagen waarschuwingsschoten afgevuurd op autoâs die stoptekens negeerden. Bij de vuurcontacten zijn mogelijk slachtoffers gevallen.