Provincie Utrecht

Wilde in taskforce verlichting

Gedeputeerde De Wilde in taskforce verlichting

18-10-2007 -

Gedeputeerde De Wilde van provincie Utrecht is door minister Cramer van Ruimte en Milieu uitgenodigd om deel te nemen aan de landelijke taskforce verlichting. De uitnodiging heeft de provincie te danken aan haar koploperspositie op het gebied van openbare verlichting zoals de duurzame LED-verlichting langs provinciale wegen. Provincie Utrecht is de enige provincie in de taskforce.

Minister Cramer van Ruimte en Milieu heeft onlangs de taskforce verlichting opgericht. De taskforce gaat met onder andere producenten van verlichting en winkeliers afspraken maken over het versneld invoeren van spaarlampen, LED-lampen en energiezuinige tl-lampen. De taskforce heeft als doel dat uiterlijk in 2011 energiezuinige lampen gemeengoed zijn in huizen en kantoren en op straat.

Naast De Wilde bestaat de taskforce uit vertegenwoordigers van producenten van verlichting (o.a. Philips), installateurs, energieleveranciers (NUON), winkeliers (o.a GAMMA), projectontwikkelaars en woningcorporaties. Ook is een bank gevraagd hierin mee te doen om bijvoorbeeld voorstellen te doen over de voorfinanciering van energiezuinige straatverlichting.

De Wilde en de andere deelnemers aan de taskforce zijn volgens de minister "sleutelfiguren in de verlichtingssector die als ambassadeurs van het 'nieuwe licht' (energiezuinige lampen) optreden." Ze benaderen organisaties die voorop lopen in energiebesparing. Koplopers in de markt bepalen de technologische standaard. Zij inspireren anderen.

De taskforce verlichting moet bijdragen aan de ambitie van het kabinet om in 2020 30% minder CO2 uit te stoten en jaarlijks 2% energie te besparen. Die ambitie maakt onderdeel uit van het kabinetsprogramma 'Schoon en Zuinig'.

Provincie Utrecht werkt graag mee aan de taskforce én deze doelstelling. Duurzaam gebruik van energie is een belangrijk doel van Gedeputeerde Staten én zuinige verlichting is in de strijd tegen klimaatverandering een zichtbare werkbare maatregel.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 2582122, mob. 06 21124554