Gemeente Lelystad

Gemeente brengt openbare gebouwen in kaart

De gemeente Lelystad beschikt over een rijk en gevarieerd aanbod van maatschappelijke voorzieningen, zoals wijkcentra, binnensportaccommodaties, culturele accommodaties, basisscholen. De gemeente heeft gekeken welke maatregelen de komende tien jaar nodig zijn.

Behoefteverandering

Ook is er gekeken naar de verwachte ontwikkelingen van maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven. Want de behoefte aan maatschappelijke voorzieningen verandert: Lelystad groeit, het aantal ouderen en jongeren in de gemeente neemt toe. Veel accommodaties zijn straks dertig tot veertig jaar oud. Huidige accommodaties moeten straks worden gemoderniseerd of vervangen. Er zullen ook nieuwe accommodaties worden bijgebouwd.

Behoeftevoorziening

De conclusie van het onderzoek naar maatschappelijk vastgoed is dat het huidige aanbod voorziet in de behoefte vanuit de samenleving. Wel zullen de komende jaren overschotten (bijvoorbeeld lokalen voor basisonderwijs) en tekorten (bijvoorbeeld ontmoetings- en recreatieruimte voor ouderen) ontstaan.

De huidige staat van de accommodaties is op hoofdlijnen nog voldoende. Op onderdelen zijn daarbinnen best nog punten die om een oplossing vragen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de spreiding van de voorzieningen over de stad en de wijken past bij de afstand die mensen bereid zijn af te leggen.

Voorzieningen in wijk

Het streven is dat inwoners binnen de eigen wijk kunnen beschikken over in ieder geval basisonderwijs, peuterwerk, buitenschoolse opvang, een sport- of gymzaal en een voorziening voor ontmoeting, recreatie en informatie.

Bij het verbeteren en ontwikkelen van accommodaties staat het algemeen belang van inwoners voorop, in combinatie met een aantal beleidsuitgangspunten die de gemeente heeft voor het samenleven in Lelystad op allerlei terreinen. De gemeente zal nieuwe initiatieven (blijven) ontplooien en initiatieven vanuit de samenleving op verschillende wijzen stimuleren en ondersteunen.

Daarnaast wil de gemeente ten aanzien multi-functionele clusters, binnensport, functies voor ontmoeting/recreatie/informatie en kunst/cultuur op kunnen treden als
eigenaar van accommodaties.

Inventarisatie

Het onderzoek en de beleidsvisie hebben de basis gelegd om de voorgestelde maatregelen voor de afzonderlijke wijken uit te werken. Aangegeven moet worden welke voorzieningen geclusterd zouden kunnen worden, welke accommodaties dienen te worden opgeknapt, waar nieuwbouw nodig en mogelijk is en wat dit alles financieel voor de gemeente betekent.

Gemeentelijk maatschappelijk vastgoed

Onder gemeentelijk maatschappelijk vastgoed wordt verstaan: Accommodaties waar algemene activiteiten plaatsvinden ten aanzien van welzijn (WMO, ontmoeting, recreatie, cultuur, etc.), sport, onderwijs, kinderopvang (peuterwerk, VVE-trajecten, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang), maatschappelijke opvang en zorg. Daarbij geldt ook dat het vastgoed een nadrukkelijke gemeentelijke rol moet herbergen, bijv. in de vorm van eigenaar en/of subsidieverlener. Dus bijvoorbeeld geen commerciële sportvoorzieningen.
---