VVD


18-10-2007

VVD waarschuwt nogmaals voor gevolgen Natura 2000

Janneke Snijder-Hazelhoff waarschuwt nogmaals voor gevolgen Natura 2000

Het VVD-kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff heeft in het Wetgevingsoverleg natuurbeleid aangedrongen op zorgvuldigheid bij het opstellen van de instandhoudingdoelen die nodig zijn voor het aanwijzen van de Natura 2000 gebieden. Er is op dit moment nog nauwelijks tot geen inzicht in de gevolgen voor bestaande en nieuwe activiteiten in en rondom de aangewezen Natura 2000 gebieden. De VVD vindt dat Nederland zelf meer eigen invulling moet kunnen geven om de doelstellingen te halen. Als de doelstellingen niet met uiterste zorgvuldigheid vastgesteld worden kan dit enorme gevolgen hebben voor de woningbouw, infrastructuur en particuliere bedrijvigheid. De kans dat Natura 2000 net zoals bij de fijnstofproblematiek het Nederlandse landschap op slot zet, is reëel aanwezig.

Natura 2000 is het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Doel is het behoud en herstel van biodiversiteit in Europa. Bij de uitvoering van dit beleid is er veel bemoeienis van de Europese Unie. Het Kabinet is bezig de Natura 2000 gebieden aan te wijzen. Deze aanwijzing gaat gepaard met het opstellen van instandhoudingdoelen. Volgens de VVD moet bij de aanwijzing van de Natura 2000 rekening gehouden worden met de sociaal-economische ontwikkelingen en bijdragen aan de leefbaarheid van de burger.
Door zorgvuldig de instandhoudingdoelen te kiezen is deze balans volgens de VVD heel goed mogelijk en voorkom je dat Nederland op slot gaat. Daarom stelt Janneke Snijder dat er gewacht dient te worden met de definitieve aanwijzing van de begrenzing en de vaststelling van de doelstellingen totdat de beheerplannen zijn uitgewerkt en de gevolgen in kaart zijn gebracht. Dit is volgens de VVD de enige begaanbare weg om nog aanpassingen te kunnen doen en tot "haalbare en betaalbare" doelstellingen te komen.

18 oktober 2007