Ingezonden persbericht


Persbericht

Tweede Bob Pinedo Prijs van Medical Knowledge Institute voor Dr. Joseph R. Bertino tijdens VUmc /MKI Oncologie Symposium

Oostvoorne, 19 september 2007 -- Op donderdag 18 oktober 2006 vindt in het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam het tweede internationale Oncologie Symposium plaats. Tijdens dit symposium wordt de tweede Bob Pinedo Prijs uitgereikt door het Medical Knowledge Institute (MKI), een jonge, internationale non-profit organisatie die gezondheidszorg als fundamenteel mensenrecht beschouwt. De prijs is vorig jaar door het MKI ingesteld ter ere van Pinedo's werk als oprichter van het VU medisch centrum Cancer Center Amsterdam (CCA) en zijn inzet op het gebied van kankeronderzoek, patiëntenzorg en voorlichting. Professor Dr. H.M. (Bob) Pinedo is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de activiteiten van het MKI ten aanzien van kankerprogramma's in ontwikkelingslanden.

De 'Bob Pinedo Cancer Care Prize' wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst namens het MKI uitgereikt aan Dr. Joseph R. Bertino voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan betere zorg voor kankerpatiënten. Bertino is interim Directeur van het Cancer Instituut in New Jersey (CINJ), USA en Professor of Medicine and Pharmacology aan de Robert Wood Johnson Medische School in New Brunswick. Sinds 1976 is hij American Cancer Society Professor. In 2002 werd Dr. Bertino Associate Director van het CINJ en in 2004 werd hij benoemd tot Chief Scientific Officer van het CINJ. Daarvoor was Dr. Bertino Chairman of the Molecular Pharmacology and Therapeutics Program en lid en plaatsvervangend hoofd van het 'Program in Developmental Therapy and Clinical Investigation' van het Memorial Sloan-Kettering Institute for Cancer Research. Van 1973 tot 1986 was Dr. Bertino Directeur van het Yale Comprehensive Cancer Center, waaronder Directeur van het Center en Associate Director for Clinical Research.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 50.000 en een bronzen beeld in de vorm van een hand van Bob Pinedo, die voor veel kankerpatiënten kracht en hoop op genezing symboliseert.

Het programma van dit jaar omvat bijdragen van gerenommeerde kankeronderzoekers, zoals Dr. Nico van Zandwijk, Dr. Joseph Califano. Dr. David Kerr, Dr. Richard O'Reilly en Dr. Moshe Papa. Daarnaast leveren verschillende onderzoekers van het VU medisch centrum CCA wetenschappelijke bijdragen vanuit hun eigen onderzoeksprogramma's.

Het symposium en de prijsuitreiking zijn jaarlijks terugkerende evenementen. Voor meer informatie en aanmelding voor het Oncologie Symposium: www.cancercenteramsterdam.nl

Genomineerden voor de Bob Pinedo Prijs 2008 kunnen worden aangemeld via: PinedoPrize@infomki.org Deadline voor aanmeldingen is: maandag 23 april 2008. Alle aanmeldingen worden beoordeeld door een internationaal 'nominating committee' die tevens de winnaar selecteert.


- einde persbericht --

Over Medical Knowledge Institute

MKI is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. De programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren, met name in ontwikkelingslanden. De doelstelling is om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren, door medisch gerelateerde trainingen en workshops te geven aan plaatselijke hulpverleners. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet.

Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne) en in 1999 opgericht door Dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en Dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group.

Een van de vele succesvolle initiatieven van het MKI is het HIV and AIDS Training Program gericht op het voorkomen van verticale transmissie van HIV/Aids in Zuid-Afrika, een recentelijk project in samenwerking met de International Confederation of Midwives (ICM), VU medisch centrum en het Nederlandse Rode Kruis. Het betreft een informatie- en opleidingsprogramma dat trainers van vroedvrouwen en gezondheidsmedewerkers instrueert de overdracht van HIV/AIDS van moeder op kind te voorkomen. Dit kan bijdragen tot een forse reductie van het aantal met HIV besmette pasgeborenen in ontwikkelingslanden, concluderen de vier initiatiefnemers in juni 2006 na afronding van de eerste fase van een proefproject in Zuid-Afrika.

Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org



Ingezonden persbericht