Gemeente Lochem

Raad buigt zich over locaties nieuw gemeentehuis

Het College van B&W heeft in een speciale raadsbrede commissievergadering haar onderzoek naar mogelijke locaties voor het eventueel nieuw te bouwen gemeentehuis toegelicht. De raadscommissie is akkoord gegaan met de criteria waaraan de nieuwe locatie moet voldoen zodat het college verder kan met het onderzoek.

Mogelijke locaties voor de huisvesting liggen verspreid binnen de gemeentegrenzen, in Gorssel, Eefde, Laren, Lochem en Exelse Tol. Deze locaties moeten aan verschillende eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat de locatie herkenbaar is voor de burger, dat de plek uitnodigend en toegankelijk is, past in de omgeving en goed bereikbaar is met auto en openbaar vervoer.

Huisvestingsonderzoek
In maart van dit jaar is het adviesbureau Twynstra Gudde in opdracht van het College begonnen met het onderzoek naar de noodzaak van één gemeentehuis in Lochem. Het adviesbureau onderzoekt of nieuwe gemeentelijke huisvesting om financieel economische redenen verantwoord is. En zo ja, welke eisen worden gesteld aan deze nieuwe huisvesting met het oog op de toekomst van de gemeente Lochem. Het locatieonderzoek maakt hiervan onderdeel uit.

Eerste resultaten onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat door middel van centrale huisvesting kan worden bespaard op de huisvestingslasten.
Gewerkt is aan de profielschets van de mogelijke nieuwe huisvesting van de gemeente. Hierbij staan twee thema's centraal. "Het hart van de democratie" en "Samen werken". De gemeente vindt het belangrijk dat het gemeentehuis midden in de samenleving staat om zo een goede binding met haar inwoners te houden. Om kwaliteit te kunnen leveren is een goede samenwerking belangrijk en centrale huisvesting kan bijdragen aan efficiënt werken. Ook wordt bekeken of het aantrekkelijk is andere functies in het nieuwe gemeentehuis onder te brengen. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld bibliotheek, podiumkunsten, muzikale vorming, woonwinkel e.d.

Besluitvorming in oktober
In de raadsvergadering van 18 oktober neemt de raad een besluit of er een nieuw gemeentehuis moet komen en, zo ja, op welke locatie deze moet komen te staan. Begin september buigt de raad zich over hoe zij met de inwoners wil communiceren over dit proces.